Ubuntu Linux и защо го избрах пред Windows

Линукс определено вече не е това, което е бил преди около 10 години. Както може би някои вече си мислят и за радост, преди година се усетих, че трябва да зарежа бъгавия Windows. Със всеки изминал ден интересът и манията ми към тази ОС се засилваше прогресивно, но както всеки начинаещ потребител се чудих коя дистрибуция да си сложа.

Бях се насочил към PCLinuxOS, но в последствие везните се накланяха към Ubuntu. Някои, които се занимават от дълги години с Linux и с други по-стари дистрибуции казват, че Ubuntu е “само цъкане” което е една от причините да напиша този пост. Всъщност, какво ме накара да се задържа повече време с Ubuntu?

Ubuntu съдържа всичко, от което има нужда един нормален потребител (казват, че аз съм ненормален потребител, но както и да е). Има широк спектър от приложения и всичко, което ми е било нужно аз съм го намирал. Освен приложенията има голям съпорт и почти всички драйвери, които са нужни за нормалното функциониране на машината са интегрирани във файловата система и потребителят няма грижа.

Друг голям плюс на тази дистрибуция е непрекъснатото обновяване на пакети. За разлика от Windows тук е вграден “диспечер на актуализации”, който се грижи винаги да имате най актуалният софтуер. За мен най-удобното нещо в тази дистрибуция е пакетната система, която е базирана на тази на Debian (dpkg).

В зависимост от потребителите, някои предпочитат прости и лесни за работа дистрибуции, а други по-сложни и стари дистрибуции. От моя гледна точка заявявам, че за десктоп машини това е дистрибуцията и ме съмнява, че скоро ще изместят Ubuntu от първото място в класацията на distrowatch.

Едно мнение по „Ubuntu Linux и защо го избрах пред Windows

  1. Здравейте,
    Ми е интересно да се намери български човек да ми помогне да получава някаква информация в България. Предимно бизнес информация. Търся някой, който говори приличен английски. Бихте ли моля, пишете ми връзки до големите български форуми, където мога да питаш за това?
    благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *