Субективно сравнение между Arch Linux и Ubuntu

Преди да започна тази кратка статия, искам да обясня, че не може да се направи същинско сравнение между Arch Linux и Ubuntu. Това, което се опитвам да направя е обяснение защо всъщност Arch е по-удобно и подхожда на целите ми.

Arch Linux

Искам да започна с това, че от доста време се бях зарибил за Ubuntu. Не мога да го скрия, но Ubuntu е наистина една от най-добрите дистрибуции за мен. Винаги е била сравнително стабилна и е събирала в себе си най-голямото богатство от пакети, именно благодарение на родителя си (Debian). Ubuntu няма някакви сериозни слабости, които са налични при другите дистрибуция, тя просто работи перфектно и служи на нуждите на милиони потребители по света.

Причината, която ме накара да мигрирам на Arch, е че вече бях научил доста за това, какво всъщност искам от системата си и бях готов да я построя сам. Преди години се натъкнах на Gentoo, което наистина ми предлагаше този път, но дистрибуцията започна да има свои собствени проблеми и тогава минах на Debian. Макар и със стара традиция, в Debian не бяха много въодушевени да вкарват по-нови разработки и ми се наложи да използвам unstable дървото, което често имаше проблеми.

И тогава се появи Ubuntu, което реши проблемите ми. Сега когато знам какво искам, точно навреме се появи Arch Linux. Първоначалната инсталация ми напомня на Slackware, а пост-инсталацията на Gentoo (но с бинарни пакети и много добра пакетна система). Конфигурацията изобщо не е сложна, стига човек да може да прочетете изключително добрата документация, която е налична на wiki-то.

Системата е стабилна и доста бърза, все пак съм сложил само нещата, които искам. Дистрибуцията не се трови с излишни приложения, демони и модули.

Според мен Arch Linux в най-скоро време ще се превърне във водеща дистрибуция. Все още не е в топ 5 на distrowatch, но нека й пожелаем успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *