Video Shop Direct – Търговията по света и у нас 2

Още веднага след предния постинг ми се наложи да се сблъскам с проявленията на българската онлайн/офлайн търговия. Трябваше да купя за приятел зарядно за батерии NB-3L. И за да е по-лесно, той ми даде направо сайта на магазина. Понеже зарядното трябваше да се вземе веднага, а по телефона ми казаха, че ще го доставят в понеделник, се разбрахме да го взема на място.

Мястото е на майната си, а именно пазара на Борово. В 6:00 засилен влетях в едно соц учреждение, наречено Туристимпекс или някаква подобна глупост. Там се помещава офиса на Алка България - хората със зарядното. С облекчение установих, че са още там и дори са ми го приготвили - зарядното ме чакаше върху едно бюро.

Макар да знаех, че цената е 35 лева, както винаги за по-сигурно попитах колко дължа. И доста се учудих на сумата 39. А защо в сайта пише 35? Тогава се намеси пича. В офиса бяха две застаряващи кифлички и един чичка. Та чичката счете за уместно да се намеси между разлафването с едната кифла на някакви лични теми с обяснението, че “имаме едни допълнителни такси, в сайта всичко е описано”.

Много обичам допълнителни такси. Невероятно силно обичам допълнителни такси, когато трябва да пропътуваш цяла София в ебахти задръстването и да изгубиш два часа, само и само да отидеш на крака да си вземеш стоката. Дадох 40 лева и зачаках ресто. Чичката с пет клизми извади от джоба си 5 по 20 стотинки. Прибрах си ги и поисках касова бележка и/ли фактура. Не можели да ми издадат. WTF?!

Личният разговор в това време продължаваше и погледите, които получих бяха от типа “аре пали, че пречиш”. Но аз поисках гаранционна карта. И гаранционна карта не можели да ми дадат. WTF?! Но зарядното имало три месеца гаранция и ако стане нещо, да го донеса - те щели да си го познаят по опаковката, понеже само те имали такива. Попитах като го донеса след една година без гаранционна карта с дата какво правим, чичката каза, че няма проблем, те си знаели. Ахааа. Прибрах зарядното без документ и тръгнах.

На сайта, в TOS секцията намерих следното:

Възможни са следните модификации на обичайния начин на доставка. Всяка от посочените по-долу модификации се извърша само при изрично упоменаване в полето “Коментари за Вашата поръчка”.

  • получаване в офиса на Video Shop Direct – Осъществява се след предварително уговорен и потвърден час. При получаване в нашия офис към цената на поръчаните от Вас продукти се заплаща само таксата за обработка на поръчката на стойност 3.00 лв.
  • доставка в събота – Изпълнява се без допълнителна надценка. Заплащате стандартната такса според таблицата.
  • доставка в деня на изпращане на поръчката – Изпълнява се само за територията на София, за поръчки получени в нашата система до 12:00 часа в работен ден. Цената на доставката е 200% от цената за стандартната доставка според таблицата.
  • доставка за 60 минути – Изпълнява се само за територията на София, за поръчки получени в нашата система до 15:00 часа в работен ден. Цената на доставката е 300% от цената за стандартната доставка според таблицата.

Отивайки на пичка си майна, трябва да заплатя САМО такса за обработка на поръчката на стойност 3 лева. Не разбрах обаче как 35 + 3 = 39. Карай. Естествено, всеки е свободен да добавя каквито си иска скрити такси към продажната цена и дори да излезе така, че не нарушава правата на потребителя, но затова пък аз също съм свободен да кажа следното:

Ако тук се навърта някой данъчен, който живо се вълнува от сивата икономика в страната, въпросният склад/офис се намира, както казах, на пазара в Борово, зад един билярд клуб и някаква пицария (Италия?), в соц здание, започващо с Турист, на първия етаж, офис 6 - голяма бяла врата със стикер Алка - няма как да се сбърка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *