Търговията по света и у нас – ebay

Пазарувайки за пореден път от ebay и комуникирайки с търговците, пак бях осенен от прозрението, че макар да изглежда супер като бизнес възможност, създаването на подобен сайт в България в следващите 10, или дори 20 години, би било обречено на неуспех. Причината е проста и съм я споменавал поне още 3 пъти след поредното наблюдение над чобанския подход в търговията - в България подобни места са превръщат в прости дъски за обяви, защото всеки иска да е на кирия, продавайки стоката си възможно най-скъпо, нищо че дори не му трябва и нищо, че тя не струва.

Напоследък се опитват да наложат Аукро като европейска платформа за търгове, но у нас просто няма как да стане и язък им за целия маркетинг. Едно е ясно - аз лично ще продължа да ползвам ebay, защото поне знам, че там дори да има измекяри, лесно мога да си избера друг търговец за същата стока, и накрая пак да ми излезе поне два пъти по-евтино отколкото да я купя от тук. Вярно, ще си я чакам 10-20 дни и винаги има известен съспенс как точно ще изглеждат нещата накрая, но всичко това е оправдано дори само заради злорадото удоволствие да си мислиш после “Искате 220 кинта за една внесена контрабандно от Румъния Puma? Аз пък си я взех за $50. Аре ебете се сега!”

Между другото, като казвам контрабандно, искам да насоча вниманието ви към големия магазин за обуща на втория етаж в CSS-а. Не му помня името, но няма как да се сбърка - изглежда и мирише като втора ръка. Ако някога си купите нещо от там, обърнете внимание на румънските етикети по кутията и липсващите български такива.

Но да се върна на темата. Най-добрия пример за теорията ми е okazion.bg, който дълго време липсваше, за да се появи накрая като прост редирект към базара на дира. Сега пак изчезна. Супер показателно. Разбира се, практиката на продажбите с фиксирана цена не е типично българска и е съвсем нормално понякога хората да продават стоки така.

Но типично българска е практиката аукционите да се обръщат на квартален пазар. Ако имаше чалъм, повечето аукционери в страната биха внедрили и all-pay принципа. Как не са се сетили още…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *