Професионалистът и некадърникът в Интернет

С нарастването на Интернет потребителите в България много от българските водещи фирми започнаха да инвестират много пари в своите сайтове – за създаването им, за рекламата и за бъдещата им поддръжка. Повечето се доверяват на студия за уеб дизайн/програмиране и дават не малка сума за създаването на фирмения си сайт. Другите бизнесмени обаче, които също имат добър бизнес, но не искат да дават луди пари за един сайт избират друг подход. Пишат по форуми, съветват се с приятели и търсят човек, който да има направи сайта, за по-малко пари. Но и те, както и своите колеги искат да получат резултат от този сайт. Искат той да е написан добре и да им върши работа. Нищо повече. Но как тези хора да изберат подходящия човек? Как да разберат кой е професионалистът и кой некадърникът?

Много от бизнесмените си нямат понятие от Интернет. За тях е важно те да могат да си проверят пощата и да напишат един-два мейла. И много често (съдейки по най-различни публикации) бизнесмените се доверяват на човека, който ще им направи сайта за най-малко пари. Това може би е най-голямата грешка! Както всички знаете, евтиното винаги излиза по-скъпо. Чел съм не малко мнения, които гласят „Търсим човек за направата на фирмен сайт. Но искаме той наистина да си разбира от работата, а не само да обещава, както предишния…“. И как да разберете, че следващия наистина ще си разбира от работата? Вижте неговото портфолио. Вижте проектите, които е направил. Ако ви харесат – свържете се с човека и го питайте дали ще може да ви направи сайта, споделете с него каква точно идея имате и как тя да се реализира. Питайте го и за срока, в който той може да изпълни поръчката.

Както неведнъж съм споменавал, аз посещавам няколко сайта за уеб програмиране. Там също съм виждал мнения от сорта – „Искам да ми се направи еди какъв си сайт“ и отговора – „Ще ти направя сайта за два дни. Това ще ти струва 150 лева“ Е, за два дни сайт не се прави, повярвайте! Други мнения, които съм чел са относно SEO оптимизацията. Те гласят „За 100 лева ще ти оптимизирам сайта и той ще е първи в Google“. Това мнение не само, че е несериозно, а и много смешно. Аз лично се интересувам малко от SEO оптимизация и чета няколко наистина добри блога, като Oggin.eu, Toshkov.com и Lanix.org (има и много други, просто напишете SEO блог в Google), но точно тези три са ми фаворити. И от тях знам, че оптимизацията е много дълъг процес и се плаща месечно за тази услуга. И определено не струва 100 лв.

Но как да разберете кога цената е реална и кога ви „дерат кожата“. Обикновено факторите са няколко – дизайн, програмиране и SEO оптимизация. Нито един от тези фактори не бива да се подценява. С добър дизайн вашите потребители ще влизат по-често и няма да „бягат“. С добро програмиране сайта ви ще има достатъчно функции, а с добра SEO оптимизация много повече хора ще научат за вас и вашият бизнес. Обикновено цената на дизайна и програмирането зависят от сложността на проекта. Една напълно нормална цифра за не много сложен сайт с приличен дизайн е от порядъка на 500 – 900 лв. За оптимизация се плаща месец за месец, като много зависи от ключовите думи. Ако те са от тип „мебели, хотели“, оптимизацията ще струва повече, отколкото за „хляб, грънци“. Или иначе казано – зависи от конкуренцията.

И като за финал искам отново да напомня, че създаването на един сайт не става за ден-два, доверете се на професионалистите (като предварително сте видели портфолиото им) и не обръщайте внимание на хората, които ви предлагат сайт за 100лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *