Как да предпазим децата в Интернет: Glubble

Glubble е ново разширение за най-безопасния браузър Firefox, което позволява да контролирате сайтовете и съдържанието, което вашите деца всеки ден използват и посещават. Разработен е за деца под 12 години, но разбира се, че може да се използва и за по-големи. след като се активира детето ви, ще може да посещава сайтове, които са приятелски настроени към него и такива които вие, като родител можете да контролирате.

Освен всички, това разширение е и Интернет портал, който може да бъде използван за забавление на цялото семейство или дори за планиране на съвместни действия.

Търсачката работи само в одобрените сайтове. Ако детето ви случайно поиска да отиде на друг сайт, то за това трябва вашето разрешение, като можете да разрешите само определена страница или цял домейн.

Инсталацията е лесна и дава добра безопасност на детето ви. За съжаление продукта не е достъпен на български, но идеята може да се използва и за създаването на такъв портал и/или софтуер за предпазване на децата.

Все пак е важно да се отбележи, че ролята на родителя е решаваща в това детето да бъде защитено, а софтуера само може да помогне в тази задача. Също така разширението на помага в Tor мрежата. Тоест .onion домейните в Deep Web, но то там нищо не помага...

Другата интересна теория е за създаване на пространство безопасно за сърфиране от деца на принципа на P2P мрежите, но за това ще пиша по-нататък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *