Asus Eee PC 701 4G

Asus Eee PC 701 4G е нетбукче, което спокойно може да използвате за всекидневни по-обикновени задачки – да си проверите имейла, да послушате музика, да початите, да изгледате някое друго филмче или по-лека игричка. Тук ще ви запозная с техническите детайли и моите лични впечатления.

Ето и как изглежда въпросния мъник:

Asus Eee PC 701 4G

Да започнем с малко хардуерна информация за съставните компоненти на машинката.

- Процесор: Intel Celeron M ULV 900MHz

- Графична карта: Integrated Intel GMA 900 GPU

- Диск: 4GB of Flash-based storage (SSD) – флаш диск

- RAM памет: 512MB of DDR2 RAM (667MHz)

- OS: Xandros Linux (поразбъзикана от Asus), но в момента е с Ubuntu Netbook remix 9.10

- Дисплей: 7 инчов екран с резолюция 800 x 480 точки

- Портове: 3 USB 2.0, 1 VGA порт за външен монитор, headphone жак, microphone жак, SD card reader (не съм го тествал), Kensington Lock слот, Ethernet 10/100

- Уеб-камера (0.3 MP)

- Батерия: 4-cell 5200 mAh 7.4V Li-Ion (по спецификации издържа 3.5 часа)

- Wireless: 802.11b/g Atheros

Дизайнът е добър. На дизайнерите едва ли им е било лесно да създадат достатъчно ползваем нетбук, който същевременно да не е много скъп за продукция. Лаптопчето е достатъчно стилно и естетически издържано С теглото си от около 1 килограм и 1.5 килограма лаптоп+зарядно, това е идеалната комбинация за хора, които пътуват често.

Дисплеят не е лъскав каквато е тенденцията напоследък. Но това е само плюс. От личен опит, вече мога да кажа, че това е идеалния екран за работа на открито. На никого не му се иска да се пули пред монитора и да не може да види нищо. Контрастът е достатъчно добър за ярки цветове, но и такъв, че да не бъдете заслепени от светлината на външни източници и това да попречи на работата ви.

Говорителите са лесно забележими. Разположени са от двете страни на екрана на лаптопа. Може да са поставени на странно място, но се получава така че звукът долита до ухото ви бе изкривявания. Дори и при по-силни нива няма изкривявания или те са толкова леки, че не ги улавям.

Нормално за този клас говорите басът не се чуваше убедително, но затова Аsus предвидливо са сложили жак за слушалки или за по-хубави колонки, ако желаете това, разбира се Лично на мен са ми повече от достатъчни.

Клавиатура и тъчпад – те са малки и компактни, ама наистина компактни. На клавиатурата и се свиква за около 2-3 дена. Първоначално е малко трудно и на моменти дразнещо, но повторението е майка на доброто писане. С достатъчно опит ще пишете бързо и докато пиша този пост го правя без запъвания. Ръцете ми вече са свикнали с клавиатурата и се чувствам много комфортно

Тъчпадът при този вид лаптопи е малък, но това не бива да ви притеснява. С малко настройка става много или недотам сензитивен. За малка игричка на Маджонг е идеален.

Производителността е такава, каквато трябва да е. Времето, нужно на системата да стартира с Xandros e oколо 14 секунди, а с Ubuntu Netbook remix 9.10 е около 40 секунди. Това се обяснява с по-слабичкия Celeron. При 3 отворени таба в Лисичко + 1 чат в Скайп + отворен Rhythmbox,свирещ яко Apocalyptica, процесорът се натоварва на около 50%, но лаг не се наблюдава. Адекватно се правя с документи и pdf файлове, на които са сложени вашите пищови.

Комютърът е идеален за втори такъв. Ако искате power-horse Eee PC не е за вас. Производителен е за това, за което е замислен, но, за съжаление, няма да можете да ретушвате в Adobe Photoshop, да рендвате в Maya или да дебъгвате Visual Studio 2008. Просто целта на мъника не е таква

Портове – Аsus са подбрали достатъчно добра колекция от портове. Налице са ви 3 USB порта – за външни мишки, флаш памети и каквото ви хрумне, 1 VGA за свързване с проектор или външен екран, микрофон и изход за слушалки – за видео конференции през скайп или за музика, Kensighton Lock – ако се притеснявате за лаптопа си и искате да го заключите, Еthernet – за хубав високоскоростен кабелен нет (в случай, че ви омръзне да крадете безжичния на съседите ) и карт рийдър, който не съм тествал.

Досега всичко е било идеално. Портовете са достатъчно и мога да накачуля много неща, които да използвам.

Шум и топлина – не е шумен и не пари. Вентилаторите са дотолкова добри, че успяват да го държат хладък без да слушаме излитащи самолети по летището

Батерия – най-важната част в един преносим компютър. При гледане на филм със средна яркост на диспля, нетбукът издържа около 2 часа и 12 минути. При браузинг заковах на 3 часа и 1 минута. Бих могъл да правя и други весели тестове, но го тествах при реална работа и мисля, че това е повече от достатъчно Само дето GNOME Power Manager e нещо счупен и пищи, че батерията била с 1.9% капацитет. Да, да !

Операционна система - Реших да го оставя за накрая, защото тук се сблъсках с най-големи проблеми. Първоначално асусчето идва с преинсталирана Xandros, модифицирана от Asus специално за мъници. Тъй като нито имах кадърен терминал, нито нормални програми и след като ми казаха: "А, прави го к’вото искаш!" смело реших да сменя ОС-а. Първо ъпдейт на биос през Xandros (само за това май става ).

Добрее... Изтеглих Ubuntu Netbook remix 9.10 и на настолния компютър си направих една флашка, от която еееPC-то да буутне. Малка отметка – най-отдолу изберете втората опция "Discarded on shutdown", защото с първата ще се сблъскате с весел ерор, че не може да маунтне флаш паметта както трябва. От биоса изберете опцията да буутва от Removeable Device и сте готови. Инсталирайте смело.

След инсталацията ще видите приятен екран с менюто, отново пригоден за нетбукчета. Но аз като виден софтуерист реших да го махна. И в момента с карам с олекотеното Ubuntu, но без джаджите като менюто и управлението на прозорците.

Cool, huh?

И накрая за заключение да кажа няколко неща. еееPC Е за вас ако:

- Имате един основен компютър;

- Смятате да го ползвате за интернет, филмчета, музика и чат;

- Искате лек и компактен, но и достъпен компютър

- Сте ученик, на който му трябва нещо леко за училище.

Asus Eee PC НЕ е за вас, ако:

- си мислите, че можете да правите всякакви магии на него. Купете си нещо по-производително с екран от 13 инча. Това е оптималното съотношение производителност/преносимост.

- нямате основен комютър и се надявате мъникът да изпълнява тази функция. Тук може да се поспори, но все пак не е толква мощен. Просто потърсете нормален лаптоп, ако държите да е преносим комютър.

Надявам се да съм бил полезен и се извинявам за липсата на снимки. Понеже това е първият ми опит да направя ревю.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *