Свободата на общуването в Интернет

Има доста видове общувания, но в тази статия бих искал да обърна внимание на две от тях. Онлайн и офлайн общуването. За никой не е тайна, че Интернет се превърна в една много силна медия и се използва от все повече хора всеки ден. Дали някой ще играе игри или пък ще гледа филми няма голямо значение.

Всеки си избира какво да прави в мрежата. И всеки сам решава как да се представи. С истинските си имена, с някакъв псевдоним или по какъвто и да било друг начин. Това е свобода и всеки сам я избира. Но има и нещо друго. Някои хора общуват със своите приятели и познати много по-добре в интернет, отколкото в реалния живот. А това не е много добре.

Понякога глобалната мрежа може да крие много опасности. И в нито един случай не е ясно с кого си пишеш, ако не го познаваш лично, разбира се. А питали ли сте се защо е така? Защо повечето хора общуват по-добре в Интернет, отколкото на улицата. Аз лично съм се питал и съм стигнал до извода, че страха от провал или от нещо друго играе някаква роля.

В Интернет какъвто и гаф да направиш, на никой няма да му пука кой знае колко и ти няма да се изчервиш като домат. Обаче това рано или късно ще се превърне в проблем. И то в сериозен проблем, защото няма нищо по-хубаво от това да общуваш с най-различни хора в офлайн средата.

Аз лично познавам няколко човека, които са точно от този тип. Общуват много по-лесно в Интернет. Ако седнеш с тях на кафе няма да говорят кой знае колко много, но мрежата са страшни фурии. На единия му е простено, защото има говорен дефект и наистина мога да го разбера, но другите?

Всъщност всеки има право да се държи както си иска. Преди десет години и аз бях много срамежлив, но сега въобще не съм такъв. А като заговорих за срамежливост, имам една съученичка, с която не съм говорил откакто започнахме училище в девети клас. Впрочем тя не е говорила с почти никой през тези години. И това, повярвайте ми, не води до нищо хубаво.

И пак да се върна на онлайн общуването. С колко хора сте се запознали в интернет? Аз съм се запознал с доста, предимно блогъри, но никога не съм ги виждал на живо. Това до някаква степен е хубаво, защото няма как да знам лошите им страни. Както и обратното. Може би много малко хора от вас, които четете тези редове в момента знаят лошите ми страни.

Това хубаво ли е според вас? До някаква степен, може би. А между другото много ми е странно, когато някой каже “Ей, тази от (сайт за запознанства) е много готина”. Абе, приятелю, как може да знаеш дали е готина, при положение, че не си я виждал? И откъде си сигурен, че снимките ѝ не са правени на Photoshop?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *