UniBG IRC Network очаквано се е разпаднала

Днес мога да кажа, че UniBG официално или неофициално се разпадна. И този път вината не е нито на потребителите, нито на администраторите. Просто вече излязоха толкова много технологии за общуване между хора в реално време, като Jabber и Skype, че просто няма смисъл от IRC (internet relay chat). Да не говорим, че повечето потребители на тази мрежа не са я посещавали от много отдавна, защото освен че няма абсолютно никакъв смисъл, няма и с кого да си пишат.

Аз като един от старите потребители на UniBG съм бил свидетел на доста простотии, които разни администратори са си позволявали да правят. Като почнем от корупция и стигнем до затриването на канали, които са били “вредни за мрежата”. Сега даже си спомням, че ми бяха предложили да стана оператор на един от сървърите за 300лв. на месец. Колкото и смешно да звучи имаше хора, които си плащаха, за да станат оператори. Имаше и хора, които си плащаха, за да притежават даден канал, който няма нужда да споменавам.

Корупцията разбира се не беше единственият проблем. Защото когато администратор даде права на човек, който си няма и представа от стартиране/поддържане на сървър и когато този човек се прави на велик обикновено спираше цялата мрежа. И когато това станеше системно, много от обикновените потребители спряха да влизат, защото на никой не му харесва това, че не може да си пише със приятели и познати. И когато хората от управата на мрежата се усетиха какво става всъщност, то вече беше прекалено късно. Защото всички си бяха тръгнали.

Аз например съм поддържал гейм сървъри, които са се радвали на добра посещаемост, но никога не съм си позволявал да правя това, което правеха администраторите на UniBG. Защото при стартирането на какъвто и да било сървър, трябва да се знае, че най-важен е потребителя. Защото без него няма как да се поддържа каквото и да било. Ама на някои хора явно това не им е ясно, защото позволиха на разни глупаци да правят каквото си искат в мрежата и това доведе до разпадането на UniBG. И нека не забравяме, че с голямата власт идват и големите отговорности.

13 мнения по „UniBG IRC Network очаквано се е разпаднала

 1. За коя мрежа говориш по-точно?! UniBG.eu или UniBG.org (Bg4at) ?
  Защо „днес“ ?

 2. И поздрави на Belegurth като го видиш там :)
  Аз оставам в старите канали ;)

 3. Информацията ти за разделянето на мрежата UniBG е малко стара.
  Раздели се още през февруари 2010 г. на две части:
  – UniBG.eu – с нова база данни за псевдоними и канали.
  – UniBG.org, която по-късно стана UniBG.info и преди няколко дни – септември 2012 г. – отново се раздели на две части, все още с неуточнени названия, една от които още запазва старата база данни от преди над 10 години, а в другата се започва на чисто.
  Всички изброени ползват Ratbox ircd/services.

  А колкото до смисълът от IRC – никоя от тези нови технологии не предлага възможност за връзка между напълно непознати хора , както IRC чрез така наречените канали (чат стаи). Всички други чатове могат да правят чат стаи или конферентни връзки само между хора, които вече се познават и са свързали профилите си предварително. Така че за мен IRC няма скоро да изгуби смисъла си!

 4. Бъркаш се UniBG го преебаха поставени хора на който естествено им е било платено за да се освободи пътя на сегашните Феисбук и Туитър. Затова са ставали тия извръщения – подкопаване отвътре

 5. Мда, американците и евреите са виновни за разпада на българската чат мрежа. Конспирация му е майката. Просто децата като добият власт става зле.

 6. От 98-99та година влизах в тази мрежа. Видях възхода и падението. Проблемите бяха точно както авторът ги е описал – корупция, простащина и интриги. Абсолютно типично. Дори и в момента продължават, сигурен съм.

 7. чата си е чат, фейс бука си е фейс и не се опитвайте да свържите нещо по-между си щот сте сдухани.

 8. Можеби малко повече маркетинг…нови технологии и мобилно приложение биха възкресили стария чат ;-)

 9. Причините за падението са няколко:

  смяната на hybserv с ratbox – 90% от потребителите не ги харесаха и си искаха старите services, но оня твърдоглавец ongeboren не ги послуша…

  кражбата на базата данни – не помня колко пъти я крадоха тази митична база, но на потребителите им писна през няколко месеца да бъдат принуждавани да си сменят паролите на никовете и каналите

  надменното отношение от администратори и оператори – аз не си спомням оператор или администратор някога да ми е отговарял на въпрос. А вие?

  продажбата на права – всички помним какви комични фигури станаха администратори или оператори и как се вживяваха на IRC богове

  Някой ще каже, че българското IRC се срина, защото се е появил Skype, но аз не съм много съгласен. Няма как през 2006 г. да имаш 50 000+ потребители онлайн, а 2 години по-късно – 3 000… Вярно е, че всички световни мрежи загубиха потребители, но никъде не стана с такива темпове.

 10. Така нека бъда кратък със няколко думи за вас:
  1во. Некъв си сайт от някъде си се появи и почна да говори за UniBG..
  2ро. Като не сте запознати как стоят нещата не коментирайте мрежата а излезте малко на чист въздух щот сте въздухари.. наебете някоя курва.. да ви се вдигне леко самочувствието или пък се разходете в морската да видите кви новости има…
  Мислете малко за себе си не мислете за другите.. това ви е шибания проблем на вас.

 11. мОля , кажете един сервер актуален че не помня

 12. ФрееУниБГ напиши в гоогле и ще ти излезнат сървърите ;-)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *