Изостаналите всезнайковци и българският патриотизъм

Особеностите на националната ни психология са много, но две отличителни черти винаги надделяват над останалите. Изостанали сме в сравнение със западните народи, но няма проблем. Защото ние сме си добре, а за разлика от всички останали знаем всичко най-добре. Англичаните са странни, италианците са жабари, французите са контета, а финландците и датчаните са… просто скучни.

Ние сме изобретили компютъра, въпреки че това се е случило в Америка от Джон Атанасов, син на български емигрант. Но важното е, че се гордеем. Няма значение, че нямаме производство на компютри. Внасяме това, което по наследство е наше, въпреки че така осигуряваме работна ръка на другите нации, а в същото време се оплакваме от безработица.

Стой бе, тарикат, ще си каже някой, кой ще ти произвежда компютри в България? Не искаме втори правец. И за жалост ще бъде безкрайно прав. Ние, тарикате, имаме музика, празници, кебапчета, картофи… Поне знаем как да се веселим. Пък и кой ти се занимава с някакви дребни глупости като компютри? Вчера четох във вестника, че вече правим коли с марката Great Wall.

Бъдещото време е любимо на изостаналите всезнайковци. Ще правим коли, ще го осъдят оня, дето крадеше от държавата цял мандат, ще правим пътища, мостове… България е била велика държава на три морета и някога ще бъде. Онези, натруфените франсета, винаги се аргументират. Любимите им думи са защото, понеже, тъй като. Ние обаче, българите със славна история и огромен потенциал, обичаме да говорим в минало и в бъдеще време. Кой ти гледа настоящето? В сегашно време празнуваме и пием. Били сме славни и ще бъдем славни.

Остави ги тези, тарикате, които бягат в чужбина? Какво постигат те? За няколко години работа ще си купят нова кола на лизинг, ще наемат огромен апартамент и ще накупят някакви си шведски мебели от Ikea. Ще имат спретната къща в хубав квартал, уважението на колегите си. А къде е поп фолкът, бе? Къде са почивките, отпуските, моретата с певици, които с глас на чашка възпяват за бургарски вечери… Те няма да изпитат това, което ние, патриотите, ще изпитаме. Нищо, че сме изостанали, ние си знаем как да живеем!

Уви. Умните хора се изнасят в чужбина, стават квалифицирани кадри с добра заплата, завършили реномиран университет с практическо и модерно образование, където всеки се цени според това, което може. Не това, което може да даде по веригата на корупцията.

Понякога имам чувството, че патриотизмът ни е свързан с мазохизъм. Работим на ниска заплата, караме скапаните коли, които не пускат по пътищата на запад, ядем салами с над 80% състав на соя и трохи месо, черният ни хляб съдържа съмнителни трици, които на село дават на прасетата, гледаме, слушаме и четем пристрастни на властта медии.

Но какво от това, тарикате? Поне в столицата ни скоростта на интернет е една от най-добрите в света. Как ще разкритикуваш това, а? Плащаме данъци за постоянно застаряващо население, докато младата работна ръка се изнася в чужбина. Абе ти какви глупости ги говориш… дочух от радиото, че в Германия данъците били огромни. Остави го стандарта на живот, когато ще храниш онези във властта още повече!

Не, ние не сме изостанали. Имаме славна история, а съдбата ни е направила лош удар навремето. Виновно е турското робство, виновен е комунизмът, виновни са социалистите, Европа за това, че ни критикува. Ние правим нещата както трябва, а съдбата ни пречи и останалите ни критикуват. Ние сме сами срещу останалите. Не живеем, а оцеляваме. Но поне знаем как да празнуваме. Какво повече ти трябва, бе брато?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *