Vivacom /БТК – ново име, стар бардак

Та сега, не за пръв път, искам да споделя възмущението си от някои технически и технологични особености на Големия телеком Vivacom и по-специално на услугата, до неотдавна известна като БТК ADSL, а в момента не знам как, може би Vivacom/ADSL.

С цел не само да се оплаквам, но и целенасочено да навредя на доброто име на тази доскоро държавна и (поради това) ужасно неприятна компания — така че ако някой колебаещ се дали се обърне към интернет услугите й, да се увери, че изобщо не е на прав път.

Хронологично описание (по любопитно стечение на обстоятелствата, те се развиват около Голямото ребрандиране):

Ден 1. Ден преди БТК гръмко да се превърне във Виваком (случка, представена в пресрилийзите на БТК и на преписващите ги медии като “обединение” с Вивател — все едно досега са били различни фирми), интернетът ми почва да спира през няколко часа за по десетина минути. След това се връща с нови сили.

Ден 2. В деня, в който Голямото “обединение” между големите телекоми става факт, интернет връзката ми продължава да спира често и по тази причина се обаждам на съпорта. За пореден път слушам всичките ужасни предварително записани съобщения, в които новото име вече е сменило старото.

Както може да се досетите, името е сменено, но съпортът НЕ. Твърде симпатично звучаща девойка вдига телефона и след като задава супер ключовите въпроси “Само на един компютър ли използвате интернет?” и “Рестартирахте ли модема? (Рестартирайте пак!)”, обещава да ме свърже с други свои колеги — от тях явно трябва да очаквам не тъпи въпроси, а действителен съпорт.

Вместо да чуя новите гласове на новоредения Вивиком обаче, 15 минути слушам тъпи мелодии. Вероятно часът е късен за техническа поддръжка (20.00 ч), казвам си - ще звъним утре.

Междувременно интернетът (за пореден път) идва!

Ден 3. И си отива на следващата сутрин. Този път завинаги. Отново следва обаждане до Vivacom/БТК и този път успешно свързване с истинския съпорт, който не е с приятен женски глас. Истинският съпорт казва, че явно има проблем в модема — ще дойде и ще го смени.

Прекрасно, но работното време на въпросния съпорт е като моето (да не повярваш) — от 9 до 6 и затова няма как да се срещнем. За огромно мое щастие и учудване се оказва, че Виваком работи дори през уикенда и се уговорям с друг представител на компанията да дойде на визитация в събота. (Дотогава Интернет нямам, но такъв ми бил късметът — проблемът явно е хардуерен.)

Няколко дни по-късно. Представителят на съпорта идва в събота (навреме!), сменя модема с нещо, което е и модем, и безжичен рутер и всичко тръгва по мед и масло. Аз си ползвам качествения и скъп ADSL и подскачам от радост, че в буреносните дни и нощи кабели не се разкачват, суичове не горят и т. н., и т. н.

Това, за съжаление, не е краят.

Няколко седмици по-късно. Интернет пак няма — за нещо като половин ден. От познати разбирам, че проблемът не е само при мен. Един друг познат съпорт център на една друга компания се изнася целият в друг квартал, защото интернетът му е спрял. И те са разчитали на технологията ADSL.

В следващите 5-6 дни интернетът ми става видимо по-бавен. В последните няколко почва ПАК да спира все по-често.

Днес. Трябваше да работя от вкъщи — много неразумно решение. Защото (следва поуката от нашия разказ):

DSL-ът си е DSL, но Виваком си е БТК

и нетът ПАК умря. Между 8 и 9 ч. рестартирах пет пъти модема и всеки път така необходимият ми нет идваше за кратко и си отиваше за дълго. Тъй като ми писна да рестартирам и нямах време да звъня на съпорта, защото (каква ирония!) и аз трябва да съпортвам своите клиенти, избягах от монополизма на БТК в друг квартал при местния LAN доставчик, който е 3 пъти по-бърз, 1,5 пъти по-евтин и много по-надежден.

Утре. Живот и здраве ще звъня на съпорта и ще ги питам:

— Ало, БТК ли е?
— Неее, Виваком.
— Еее, и на вас да ви…

P. S. Множество свръхинтересни случки от живота на препатили клиенти на БТК може да прочетете в коментарите тук: “Социологическо проучване” за БТК ADSL

Не бих искал да казвам, че резултатът от анкетата има каквото и да е статистическо значение, но все пак му обърнете внимание:

P. S. S. А любимият ми feature на БТК ADSL всъщност винаги е била невъзможността да си прекратиш договора по нормален път. Тази супер нагла кампания ви казва, че може да го сторите само ако си платите месечните вноски до края му… Не стига това, ами, след като изтече, БТК ви удължава договора автоматично, с още една година — без да ви попита!

Но да се върнем на проблема с блокирането на 25-ти порт и невъзможността да се свържа към който и да е SMTP сървър. Версията на VIVACOM, която момичето от съпорта любезно ми обясни, е че взимат драконовски мерки за ограничаване на спама и поради тази причина се налага да пренасоча изходящия мейл трафик през техния собствен SMTP сървър, който е mbox.contact.bg. Опитах и стана.

Не се занимавайте с Виваком!

Едно мнение по „Vivacom /БТК – ново име, стар бардак

  1. Здравейте, опитвам се да настроя изходящата поща на новия си телефон през mbox.contact.bg сървъра на VIVACOM, но не се получава, докато на миналия телефон работеше чудесно. Излизат ми автоматично новите 587 или 465 порт-ове. Имайки предвид, че пощенската кутия не е Вивакомска (за входяща поща използвах сървъра на provider-a и работи). Дали някой би ми казал какво е възможно да греша с изходящата, която трябва да минава и минаваше през mbox.contact.bg ?
    Благодаря,
    Юлия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *