Ясновидци или поредните лъжци

Много пъти съм си задавал въпроса има ли истински ясновидци или всички са едни лъжци, които само гледат да ти вземат парите. И почти винаги съм стигал до един и същи извод - има, но те са прекалено малко. Разговарял съм и с доста хора по този въпрос. Повечето от тях мислят като мен и подкрепят мнението ми, но други не мислят така, което може би е нормално. Все пак не може всички да мислим по един и същи начин. Та това, което ме накара да пиша по тази тема е едно телевизионно шоу, което стартира съвсем скоро. Както вече може би се досещате става въпрос за “Ясновидци” по bTV.

В това шоу може да видите много хора, които смятат, че са ясновидци и че могат да предсказват бъдещето. Повечето от тях смея да твърдя, че не са нищо повече от поредните смешници готови на всичко за малко слава и най-вече самореклама. Поне това показват със своите умения. Аз лично съм на мнение, че един истински ясновидец никога няма да търси слава и никога няма да се покаже по телевизията. “Само шарлатанинът има нужда от реклама, защото не може да докаже способностите си чрез своите дела” са казали хората, поддържащи сайта на българската пророчица - Ванга. И аз съм абсолютно съгласен с тях.

Сега аз не искам да говоря повече за това предаване. Не че няма какво още да кажа, но по-добре да спра дотук и да се насоча към ясновидците срещани в битието. Аз лично не се познавам с такива хора, но ще ви разкажа една история, която ми сподели един приятел. Той е използвал услугите на една врачка и общо взето ми каза, че само му е взела парите. Абсолютно нищо не му е предсказала, само се е съгласявала с него. Спомням си, че преди време бях гледал по телевизията как една такава врачка (Маг Джуна май се казваше) си прави пари за сметка на скръбта на най-различни хора. Взимаше им по двеста/триста лева за да им премахне магия, която ще ги убие.

За съжаление хора като Маг Джуна се срещат почти навсякъде в обществото. Измислят си какви ли не дивотии само и само за да вземат парите на хората. Но да се върнем на темата. Аз смятам, че наистина има хора с развито шесто чувство. Но колко от тях ползват тази си дарба за добри дела? Аз се сещам само за един човек. Българската пророчица Ванга. При нея са ходили много хора с най-различни проблеми. Някои от тях са били много известни, други - не толкова, но тя е помагала на всеки един от тях. И истината е, че ако е искала живот като на царица, то тя щяла да го получи, но не. Ванга е живяла скромно като повечето от нас.

Изводът, който можем да си направим е следния. Разни хора, разни идеали. Хора като Маг Джуна и много много други гледат само да вземат парите на хората по всеки един възможен начин. Такива хора се срещат навсякъде в обществото и мястото им е на топло зад решетките. А хора като Ванга почти не се срещат. Или аз поне не съм срещал такива. Истински ясновидци има, но те са прекалено малко. Те нямат нужда от медийна изява. Нямат нужда от реклама. Те няма да ти вземат двеста лева за да ти махнат проклятие, магия и тем подобни глупости. Те ще ти помогнат, пък било то и безвъзмездно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *