Форумите и имат ли бъдеще тези социални мрежи

Някога нямаше изобилие от форуми. Преобладаваше USENET. Имаше страхотни уеб-шлюзове към USENET, от които можеше да се пише във вече създадените групи там. Леймърите бяха малцинство. SPAM-ът бе екзотика. Политическата пропаганда не беше се пръкнала в дружелюбното уеб пространство (поне на локална почва).

В последствие се появиха форумите, които се превърнаха в симбиоза между невежество и познание. Хостингът без банер беше лукс, високите скорости - също. С течение на годините хостинг услугите драстично поевтиняха.

Всеки вече може да се прави на админ, без да има ни най-малко покритие. Стига му само да си плати хостинг и да си инсталира някакъв PHP скрипт и вече е хванал Господ за шлифера.

Напоследък нашумява някаква всеобща мания за създаване на форуми, които нямат дори най-малка индивидуалност. Инсталира се едно phpBB; слага се един пакет с емотикони; създават се безброй категории и раздели, в който едва ли ще присъстват повече от две теми на кръст за цялото съществуване на форума;

Накрая във форума събират се няколко спамъра и започват да си избиват комплексите. А после всички се чудят защо в световен мащаб намалява интереса към форумите. Ами така ще бъде и по-зле ще става. За това сега процъфтяват всякакви форми на уеб логове (блогове).

Все пак от момента на великия взрив до сега всичко върви с тенденции на децентрализация. И запомнете едно нещо от мен - Целта на форума не е да създава общност, а да обслужва общност. В противен случай няма да е успешен един форум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *