Има ли смисъл да се развива търговия в България?

В моментите, когато ми остане свободно време се замислям над някои екзестенциални въпроси. Този път ми нахлу в главата въпроса - има ли смисъл от това да правиш бизнес в България и ако има то тогава какъв е начина да оцелееш на българския “пазар”. Да, в кавички, защото поведението на пазара, според мен, е доста странно. Не мога да разбера с точност, дали за това са виновни търговците или потребителите.

Първите евентуално не предлагат продукта, който да закове вниманието на вторите или вторите не търсят качество, което да им е угодно и се задоволяват с некачествена стока само заради цената. Че търговците или поне повечето от тях не разбират от това, което правят е така. Но че и определена таргет група потребители не изискват от тях също е така. Тоест се получава на практика, че няма баланс. А като няма баланс се стига до свърх предлагане на супер некачествени стоки и оттам до купуването им от потребителите, просто защото няма какво друго да купят.

Май избора, като алтернатива отива на кино. Нямаш избор. Естествено не поставям под един знаменател и първата и втората категория но в повечето случаи е така. Отиваш на пица, обслужването е ужасно, не ти обръщат внимание, но ядеш и мълчиш. Може би знаеш, че и да отидеш на друго място няма да има полза, ще видиш същото но по по-различен начин представено. Лошо…

Едно време се ходеше на Илиянци, само защото можеше да се намерят продукти на ниска цена и то да се купят с явната мисъл, че се купува некачествена стока. Много хора казваха, че и по Витошка да отидеш пак на същите неща попадаш. Истина е. Само че на десеторно по-висока цена. И на всички в днешно време се опитват да промият мозъците с прочутата реплика - Качество на ниска цена.

Е, такъв филм няма. Едното изключва другото. Но на практика се получава така, че ако предлагаш на пазара качествен продукт то той естествено е на по-висока цена. Да, ама потребителя това не го интересува. Той намира подобен продукт на по-ниска цена и купува него. Каква е логиката не мога да разбера. Не е ли по-добре да си купиш оригинална стока за по-висока цена и да я ползваш дълго време, отколкото жалко подобие, което ще ползваш малко време? Има логика.

Да ама не, както казваше Петко Бочаров. Значи ли това, че не трябва да се купуват качествени стоки? Така и така пазара е залят от ментета. Ми да, що не. Само си даваш парите залудо. Ама тогава бизнеса на фирми, които предлагат качествени стоки е обречен или ако не обречен то тогава би бил замиращ към изчезващ. За това не е ли виновна самата икономика и начина и на прилагане? А това идва от самата държава. Извода, според мен е, че държавата стимулира внос на некачествени стоки.

Моя позната се върна от САЩ наскоро и беше крайно учудена, че български блузи се продават в реномирани магазини. Да, ама качествени блузи. Това пък какво означава. Че скапаните продукти остават в България, а износа е на качествени такива. Ми да, няма да се излагаме пред чужденците. Ама аз питам - докога така?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *