Купих си спален чувал = поход в планината :)

Ами да се похваля и аз - купих си най-накрая хубав спален чувал, с което прибавих още един елемент към походната си екипировка и съм една крачка по напред в подготовката на напълно самостоятелен поход в планината. Май нещо много надуто прозвуча - самостоятелен поход. Истината е, че отдавна си мечтая да отида в планината, но не да бъда зависим от това дали има места в хижите, ами да завися само от себе си.

Честно казано, с малки изключения мнението ми от хижите е доста отрицателно. Далеч съм от мисълта, че трябва да е хотел, ако исках такъв щях да отида на хотел. Не ме притеснява, че нямам собствен санитарен възел или хижаря не приготвя 20 вида ястия например, свикнал съм да си нося храна. Не мога да преглътна единственно, когато ти искат пари, а не ти предлагат елементарна чистота.

Миналата година в Рила спахме в две хижи и в двете на бунгала. Това, че в бунгалата нямаше ток не е проблем, това че подобието на тапети буквално се бяха разпаднали не е проблем, това че подобието на легло беше издънено и това не го правя на проблем, но това че ми дадоха един овехтял чаршаф който аз предпочетох дори да не слагам, това че бунгалото не беше дори пометено вече беше върха.

Иначе 10 лева не е висока цена за планина, но дори и за 10 лева все нещо трябва да ти предложат макар и елементарно. Хижа Рай в Стара планина например беше доста подържана и одеялата бяха чисти, чаршафите също. Стайте бяха преметени - както и да е, доста се отплеснах от темата. Така де реших, че вместо да псувам и да им давам пари, предпочитам да си купя палатка, спален чувал и да не съм зависим.

А и с нищо не може да се сравни предполагам, когато човек е още по близо към природата, а не в хижи където доста хора разбират туризма доста погрешно. Както казваше един познат "Аз много обичам планината, да му отидеш там да му запалиш един огън, па да извадиш мръвката, да си направиш една скара, че с едно червено вино ... пък и в планината бързо се изтрезнявало.

Съжалявам ги такива хора, честно. Не, че има лошо в това да се почувстваш добре с приятна компания, но това да е смисълът на похода не го разбирам. Успокоявам се, че такива не отиват по далеч от там където може да стигне колата им.

Та за чувалчето.... След дълги размишления и четене по форумите, където едни хвалеха едни марки и анатемосваха други, разбрах, че универсален избор няма и се спрях на марката Trim модел Savannah. Води се трисезонен чувал с темпратури на комфорт +20 до 0 градуса. Екстремална температура -7 градуса. Тегло 1400 грама според производителя.

Вече нямам търпение да дойде подходящ момент, за да го тествам всред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *