Къпането във фонтана/шадравана забранено!

Такъв тип забранителни табели и надписи навяват асоциативни спомени за определен вид забранени плажове – били те на морето или до реки, езера, язовири и пр.

Да, обаче съвсем наскоро в центъра на столицата / на няколко десетки километра от естествени или изкуствени вирове/ се появиха ДВЕ такива табелки. Съжалявам, че нямаше как да ги снимам, обещавам, ако се сетя скоро – ще го направя. Та тези две табелки със забранителен надпис и картинки /случайно, ако някой не може да чете/ се появяват пред НДК. Пред Националния Дворец на Културата, в непосредствена близост до фонтаните пред съоръжението / щото НДК, като сграда си е едно съоръжение./

Шок и потрес. Някой чужденец би си казал непринудено WHAT THE FUCK ?!? при изгледа на табелите, забодени до цветенцата, които са от двете страни на фонтана с дълбочина около 20-30 сантиметра. Или иначе казано някой културен чужденец /щото по-голямата част от тях са по-големи диваци и от нас/ би се зачудил какво може да прави човек в 30 сантиметра мръсна вода от фонтан. И с право.

Но този индивид, който си задава такъв род въпроси не е ставал свидетел на това как банда дечурлига, например, подкрепяни от своите родители и настойници намират за удачно място за игри през топлите дни и следобеди именно пространството около фонтаните и вътре в тях.

До тук добре – може да се предположи, че акъла на децата не достига, за да се сетят за куп болести, които могат да хванат само допирайки се до определено НЕ-чистата вода в съоръжението. Те не могат да се досетят, дори и да си спомнят случая със загиналия студент в злополучния фонтан на пл. Славейков. Той загина от масиран токов удар, който буквално го накара да светне като крушка и след това да огасне завинаги.

Оставаме явните за всеки нормално разсъждаващ индивид опасности, които крие една педя вода, сложена там с цел да разхлажда ВЪЗДУХА и за красота, а не за потребяване на хигиенните навици. Оставяме на страна и гореспоменатите хлапета, както и циганските чавета, за които това е единствен допир до течаща вода за много време напред.

Оставяме на страна и уличните кучета /макар и стопаните им да са длъжни да ги водят на повод и да не позволяват да влизат на такива места/, оставяме на страна и пияните чичковци, които положително на следващия ден ще се чудят защо са им мокри обувките. Всички тези изброени групи са малко или много рискови и трябва да бъдат контролирани от остатъка от хората – тези, които мислят и могат да се досетят.

Да.. ама не.

Ако момче на 20 + години не може да се досети, че не е удачна идея да се къпе във фонтана на НДК, то тогава не знам какви бяха онези момчета с ПЛУВНИ МАСКИ И ШАПКИ, които видях в един от последните топли дни на юни. Хорицата от охраната на парка се бяха хванали за косите при гледката на няколко младежа с много свободно време, които си бяха оставили дрехите на куп и се опитваха да плуват 100 метра кроул в 30-те сантиметра жабурлива водица. И то посред бял ден.

Тогава разбрах замисъла на управата на НДК да забоде знак за дебили. Плуването е забранено. И в случай, че някой не може да чете има и картинки. За да са сигурни хората, че преди някой дебил да се е изпържил, строшил врат, ръка, крак и прочее е прочел и е асимилирал.

Надявам се скоро над подлеза на НДК /където се намира и другия фонтан, в който забележете СЪЩО има табелка!!/ да не се появи забранителна табелка СКАЧАНЕТО ЗАБРАНЕНО, защото тогава изводът, който непременно трябва да е на базата на това, че такъв тип забрана е плод на емпиричен опит, би бил доста тъжен. Може би с фатален привкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *