Дискриминация срещу ромите и турците

Нашата държава има проблем с расовата дискриминация. Винаги е имало и винаги ще има. Това обаче далеч не е най-лошото. По-лошото са злобата и агресията на хората спрямо турците и ромите. Аз също не ги харесвам, да си призная. И не ме е срам да го кажа, никак даже! Мразя как управляват държавата ни, когато гласуват само срещу пари, мразя как ровят в казаните, мразя как се държат спрямо българите.

Но не проявявам агресия срещу тях. А всъщност разликата между омразата и агресията е много тънка и се прекрачва много лесно. И много хора не издържат. Случвало ми се е през нощта да изхвърлям боклука, а точно до контейнера виждам как един ром спи. На мен тази гледка не ми направи кой знае какво впечатление, но явно на ядосания таксиметров шофьор му направи. И той го наби.

Честно казано това не е единствения случай, който съм виждал. Имало е и доста други. Едно време бях гледал по телевизията за прословутия гей парад в София. Десетки задържани за нарушаване на обществения ред. Това какво означава? Че в България различните не се харесват на голяма част от обществото. Днес се поразрових и в няколко сайта за запознанства.

Някои хора бяха толкова целеустремени да направят България по-българска, че попаднах на някой много, ама наистина много гадни коментара. И нещото, което най-много ме учуди е, че тези хора не се наричат расисти, но въпреки това са попълнили профилите си със текстове като: “убий мангала, обеси негъра на банановото дърво, задуши китаеца в оризената каша.”

А питали ли сте се дали ромите са дискриминирани от държавата, защото ако смятате, че те са дискриминирани, то вие жестоко се лъжете. В един блог прочетох много интересен пост (от миналата година). Според вестник Труд циганите дискриминират българите, защото 60% от ромите са безработни и всяко второ тяхно семейство е на помощи от държавата. Помощи, които плащаме ние.

Може би и от там идва напрежението между българи и роми. Едните работят, плащат данъци, а другите не работят и получават помощи за това, че са мързеливи и некадърни. И държавата не прави нищо по този въпрос, защото знае, че на следващите местни избори ромите ще решават съдбата на България. Отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.