Кризата – как сме с кредитите и банковата стабилност?

Тенденциозното падане на цените на имотите създава сериозни предпоставки за възникване на ситуация, доста сходна с тази в щатите. По всичко личи, че всички замесени в бизнеса с недвижимости са силно изнервени. Всеки теглил пари на заем чрез ипотечен кредит и на когото му се е случило да закъснее 2-3 дни с погасяването на месечната вноска го е разбрал.

Започват телефонните подканвания, приканвания и откровени заплахи... За щастие нямам подобни проблеми, но много хора имат кредити и е въпрос на време да се сблъскат с истерията на кредитния инспектор. Дали има банков стрес от спада на имотния пазар е едно.

Сигурно е, че банкерите не са съвсем спокойни от развитие на ситуацията, което е нормално, като се има предвид какво стана в САЩ, какво стана в Исландия, стагнацията в Ирландия и изобщо целия спад в икономиката породен от ипотечната криза. Още повече, че вчера беше обявен поредния американски банков фалит.

Агенциите опериращи на имотния пазар също усещат спадовете. От една страна спадат цените, което моментално се отразява на приходите им, а от друга намалява броя на сделките.

Дотук ясно се очертават две групи на потърпевши от свиването на имотния пазар. Едните са банките, които са застрашени в случай, че има масов отказ от плащане на заемите, а другите са търговците на имоти.

Третата група на пострадали от стагнацията в сектора е групата на абдалите. Пишман спекулантите, които наливаха стотици хиляди левове с цел да натрупат лесен капитал ще изгорят.

Свиването в икономиката, спадът в оборите, ограничаването на харчовете, които не са от първа необходимост вече са съвсем видими. Абсурдното е, че световната икономическа криза, която възникна съвсем логично, не беше предвидена, а когато започна да се случва я преекспонираха, което я превърна от лек финансов трус в нещо много сериозно.

Вече никой не казва, че ще приключи скоро, както се случваше преди няколко месеца. Китай ще спечели, Америка ще загуби, а страните със слаби икономики и нисък износ към Запада ще продължават да си бъдат зле...

Интересно е какво се прави у нас за да бъде предотвратено случилото се в САЩ.

На пръв поглед изглежда, че на никой не му пука, че никой не знае какво се случва и никой не прави нищо по въпроса, но не е точно така. Дали от безочие, дали от некомпетентност, но българското правителство в продължение на близо половин година ни обясняваше, че криза няма и че няма никаква опасност от криза в България...

На фона на всичките абсурдни правителствени действия, едва ли някой би си помислил, че управлението на страната има интелектуалния ресурс да го направи, по-скоро е плод на чиста случайност и благоприятно стечение на обстоятелствата, но се случи.

Паниката беше избегната. В резултат на това пазарът на имоти не падна отведнъж, не се случиха и банкови фалити на този етап и хилавата българска икономика не срина.

Най-важното, да няма паника се случи и засега положението, поне привидно изглежда, че е под контрол, но дали е съвсем така.

Българската държава в лицето на БНБ, действа по въпроса с банковата стабилност. Парламентът също даде принос, когато повиши държавната гаранция по банковите влогове, което предотврати тегленето на депозити и беше избегнато напрежение по тази линия.

Другото, което трябваше да бъде направено - намалението на ОЛП, също се случва ежемесечно, което се отразява на размера на вноските по кредитите. Няколко банки вече свалиха вноските по дългосрочните ипотечни кредити, което се изразява в спад от 15-20 процента спрямо януари.

Става дума за месечните плащания по кредитите, ако през януари сумите са били 1000, то те сега са паднали до 800-850 на месец, което е доста сериозно намаление и влияе пряко на събираемостта.

Тези неща са направени до момента и на този етап мерките дават желаните резултати. Гаранции за икономическа и банкова стабилност за съжаление няма. В случай на сериозно свиване на икономиката е възможно голям брой кредитополучатели да изпаднат в невъзможност да погасяват задълженията си, което ще доведе до конфискации на имущество и разпродажбата му и ще се влезе в американския сценарии...

Изкуствено понижаване на цените на жилищата, породено от големия брой обявени за продажба, банкови фалити, фирмени фалити, безработица и тогава петилетката ще бъде не за 3, а за 10 години.

Напрежението в бранша става видимо и от неадекватните медиини включвания по въпроса от страна на пряко заинтересованите страни - имотни посредници и банки. Снощи по една от националните телевизии се случи подобно нещо, което най-вероятно ще продължи и през цялата следваща седмица.

Отделни представители на имотния бранш и кредитни инспектори, щедро раздаваха съвети да се купуват имоти сега. Целта е очевидна - чрез повишаване на оборотите да се стабилизират ценовите равнища. Да не им излезе крива сметката само.

Единственият изход от задаващата се криза около ипотеките е, кредитори и кредитополучатели да си разделят загубите. При свиване на пазарите и спад на цените всички губят, но може и да не става, като в САЩ. Може и без фалити да се случат нещата, ако интелекта надделее над алчността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *