Климатик или камина?

Сняг вали навън, студено е. Преди няколко месеца правихме основен ремонт и се наложи да махнем камината. Заменихме я с климатици във всички стаи. Казваха, че с климатик е много по-топло, а пък и няма никаква мръсотия. До тук всичко изглежда добре. Но дойде зимата и на мен някои неща ми направиха огромно впечатление.

След като се изключи климатика буквално за няколко часа стаята става много студена. Налагало ми се е да ставам часове след полунощ, за да включа отново климатика и да ми стане по-топло. Такива проблеми не съм имал с камината. Слагам и дърва и ми е топло цяла нощ.

Ако погледнем под друг ъгъл, обаче, климатикът бие по точки камините. Фактора е чистота. Вярно, с камината се цапа цялата стая, нужно е да се чисти, както и да се разкарваш за дърва до мазето. А климатикът се пуска само с един бутон и резултата е долу-горе същия. Става ти топло.

Но топлината, която излъчва камината не може да се сравни по никакъв начин с климатика. Колкото и да е добър той. Бил съм много пъти из зимните ни курорти. Прекарвал сам там доста време и когато съм ходил на заведения, почти навсякъде се отопляват с камина. Не знам защо, но явно собствениците на този тип услуга са сметнали за по-икономично да ползват дърва, вместо ток.

Факт е, че климатиците се ползват много повече лятото, отколкото зимата. Причината е проста - някои се отопляват на дърва и въглища, други пък със радиатори. Разхода за електроенергия обаче си остава решаващ фактор за това как ще се отоплява една стая зимата.

Всеки има различно мнение и взема различни мерки как да не се уплаши, когато види сметката си за ток. Понякога се получава, понякога не. А вие? Какви мерки вземате за отопление през зимата? С парно, климатик, печка, радиатор или камина? Или пък всяка стая по различен начин?

Ще ми бъде много интересно да кажете своето мнение по въпроса. Чувствайте се свободни да го изразите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *