Безлихвен бърз кредит за ЧЕЗ от вашите сметки за ток!

Здравейте, седим си у нас в квартирата в София и изведнъж хоп, разбираме, че имаме 170 лв. сметка за ток за изминалия месец. Даже на фактурата има реклама, в която ни предлагат да платим с бърз кредит, ако случайно нямаме парите в момента.

Двама души сме. Имаме компютър, ползван често, средно по 6-8 часа на ден, имаме хладилник, поработващ като всички хладилници, имаме и бойлер, покъпваме се често, но гледаме да го пускаме толкова, колкото ни трябва, имаме и 6 крушки, които разбира се се стараем да светят максимум по една-две, рядко повече едновременно, имаме още пералня, която си пере чат-пат, имаме и две зарядни за телефон, дори имаме и сешоар за коса, който се ползва чат-чат-пат... Като че ли изчерпах електроимането ни.

Предният месец всичкото това удоволствие на съвременната цивилизация ни струваше 63 лв. Странно, за двучленно домакинство. Този месец обаче всички граници бяха преминати. Удоволствието вече ни струва 170 лв. Компанията, която ползваме в свободната пазарна икономика в България се казва ЧЕЗ електро, приватизирала електроразпределението в Западната част на България. По пазарно стечение на обстоятелствата не можем да ползваме друга компания, затова трябва да се спогодим с тази. Иначе тя има около 2 млн. абонати.

Причината за шока, който ни причини компанията, не само на нас, но предполагам на още стотици потребители, се крие в странното словосъчетание ПРОГНОЗНИ СМЕТКИ ЗА ТОК. (??!!)

В пазарната ми главица и в пазарната ни държавица си мислех, че като купувам салам от магазина, плащам определената цена, а не прогнозираната. Цялата работа ми мирише на "да спестим от отчитане и персонал". Вместо всеки месец да се засичат сметките за ток, да ги засичаме на три месеца. Така ще спестим от заплати на инкасаторите (доказателство е статия в СЕГА и глоба).

Не знам, но вероятно за това беше въведено отчитане на тока на три месеца. Така да беше, ок. Но надписването на фактури е отделен въпрос. Става дума за това, че се вземат предвид зимните месеци за две години и летните за една. Странно, а? Плащаш летни сметки по зимни изчисления. Яко.

Другото странно е как средноаритметичната стойност се оказва 3 пъти над сметката ти от предишния месец? От 60 на 170 лв.

Вестник СЕГА повдигна въпроса и в три броя разнищи измамите на ЧЕЗ Електро. Първо Сега писа, че ЧЕЗ разду сметките за ток (2 юни). После писа, че много хора са ощетени. Ето статията им и от вчера, че компанията я грози 1 млн. глоба. Чудя се при 2 млн. абоната и събрани стотици милиони левове колко ще ги опари и превъзпита такава глоба. Вие чудите ли се?

Получава се на практика следното - плащате така наречените ПРОГНОЗНИ СМЕТКИ ЗА ТОК на куп, а накрая уж щели да ви върнат надписаните пари. Така ЧЕЗ Електро получава една безлихвена инжекция от своите потербители за срок от 3-4 месеца. През това време много хора ще махнат с ръка и ще се откажат да се борят за парвата си, което са допълнителни приходи за компанията.

Вие какво мислите? Не е ли по-добре пито-платено всеки месец. Откъде накъде ще се стига до нововъведението в пазарната икономика ПРОГНОЗНИ СМЕТКИ. Каква ирония само.

В същото време медиите се занимават с простотии и слугинаж, блогърите с нарцисизма си, а депутатите с интереса си...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *