Избори 2011 в София

Обърнахте ли внимание как в последно време София отново се промени? Аз обърнах, защото нямаше друг начин - непривични неща започнаха да се случват на неуместни места. Смайващо е колко работна ръка се ангажира всеки път около избори да извършва дейности, които нямат никакъв смисъл. Или биха имали смисъл, ако не се случваха по-рядко и от ерекцията на царя.

Дейности, в които няма вложена дори секунда мисъл. Дейности, които са измислени от някой с пилешки мозък, получил определен бюджет за безсмислици. Много ми напомня на оня филм, дето на един дядо му му беше завещал един милион, които ако успее да изхарчи за един ден по най-тъпия начин, ще получи още 100. Или нещо такова беше, разбрахте ме. И тука изглежда на едни хора дядо им им дава едни пари, които трябва да бъдат изхарчени социално без да уточнява как.

Преди две седмици някакви хора пренаредиха от-до паветата на малката ни уличка Виктор Юго. Изсипаха камари пясък, блокираха няколко дни движението, блъскаха и чукаха от сутрин до вечер. Сега паветата изглеждат по същия начин и дупките са на същите места, само дето всичко наоколо е покрито с два пръста пясък.

Измита кола заприличва на гъз само за ден, ако я оставиш на улицата и за не повече от три дни, ако е във вътрешното дворче. Но на никой не му стига пипката да си събере пясъка и да измие след себе си, както би било нормално. Или поне да каже кому беше нужно 5 мангала да вадят павета и да ги слагат наново. Всъщност идва ми една идея - за да откраднат колкото им трябват без никой да разбере.

В по-глобален мащаб същото се случва на Иван Асен. Виждали ли сте движението в Индия? Не ви трябва, елате тия дни на Иван Асен и опитайте да минете сутрин от Пайнер до бившата поща или обратно. Сигурно същото е и вечер, но за щастие не ми се налага да минавам от там. Там едни големи машини, едни камиони и едни багери нещо правят.

На няколкостотин метра от там пък - на Орлов мост покрай канала нещо се случваше известно време. Нещо се копаеше, някакви ограждения имаше, които ебаваха майката на и без това гадния трафик. Чудесно, викам си, ще разширят платното и ще добавят още една лента, за да се изтича трафика - браво. Да разширят платното? No, sir, далеч по-целесъобразно е да се направи пътечка от плочки и да се нареди ограда, та да могат кучетата да серат необезпокоявани от движението.

А карате ли по алея Яворов? Няма как в последните дни да не сте видели интересната картина на хора, миещи с водоструйка мантинелата по средата на пътя. Ако има класация на най-безсмислените дейности в световен мащаб, това чудо ще я оглави. Камион изтъпанен в “бързата” лента и двама мангали мият тенекията, та се късат. Наоколо хвърчи вода и прах, която полепва по минаващите от другата страна коли, но това няма никакво значение. Още по-малко значение има, че навън вали хубавичко.

А сигурно с цел респект към борците с фашизма и капитализма се обновява запуснатия бронзов паметник на Черни връх, малко след CSS-а. Багери ринат баирчето, геодезисти мерят, озеленители се щурат, въобще, паметникът е важен, явно. Дори не знам чий е тоя паметник, но съдейки по фронтоваците на него, сигурно има нещо общо с на Сергей дядо му или баща му. Или с на Митко Палаузов внука му, който пък по една случайност бил в партията. Примерно.

На метри от там се извършва друга активна дейност - Черни връх се ремонтира яко. Наивно вярвам, че и там ще сложат още една лента в дясната страна, която отива към НДК, та да могат гражданите по-лесно да се придвижват, но да видим дали и там грижата за кучешкото екскрементиране няма да е по-належаща.

Не ми трябва телевизия, за да разбера, че се извозват боклуци по няколко пъти на ден. Макар прозорците да гледат към обратната страна, дори през тях ясно се чува кипящия труд на улицата. От ранни зори до късна вечер някой вдига кофи. Такова сметоизвозване не съм виждал и в чуждите държави. И уж правят разделно изхвърляне на отпадъци. Толкова отривисто се изхвърля сметта, че сега контейнерите са с висящи, строшени капаци. И не само пред блока.

Пред офиса е същото. И на много други места, през които минавам. А понеже сметта се извозва по цял ден, често виждам и с какъв хъс работят наетите мингяни - напъват кофите, та ще им изскочат очите. Не само виждам, а и чакам по 10-15-20 минути докато камиона мине по цялата улица.

Национален кризисен щаб? Национален? Вече всички сме столичани, ама посмали манго, деба майка му! И кви са тия електрикови жилетчици? Кога сварихте да облечете циганките с тях? Много шик стоят. Ама що ги направихте без да ме питате дали съм съгласен? И боклука що ринете по няколко пъти пак без да ме питате?

Работата е малко като да имам кофти касиер на блока - аз му давам месечната вноска, оня решава че леля Веска не чисти добре и назначава вуйна си Стоянка да почисти след Веска. Ама не само я назначава, ами поръчва на майка си Дидка да й ушие специално екипче. И после що седи входа на тъмно, що асансьора не работи пак и що таванът не е поправен. Еми няма как всичко да стане, нали трябваше да се плати на Стоянка и Дидка, защото по мнение на касиера Веска не чисти добре?

Да ви кажа правичката, не вярвам в промените. Някой каже ли ти, че ще се промени - форгерабарет. Някой каже ли ти, че ще променя социалните, икономически или други неправди и слънцето ще грее еднакво за всички - заеби. Някой каже ли ти, че ще ти реши проблемите без да ти натресе нови - тоя е болен. Няма такива филми и няма такива хора. Затова не вярвам на нито една политическа платформа. Изпитвам, така да се каже, политически нихилизъм. Не за друго, а за да не се превърне във фашизъм. Или дори да ми хрумне да направя един бърз политически геноцид. Но не мога да се занимавам с глупости, още по-малко да си троша нервите с тях.

Погледнато от забавната страна, мога да кажа, че имаме щастието да живеем в страна, в която всеки има прайс таг на челото. И покрай избори имаме уникалния шанс да видим кои са хората с най-нисък прайс таг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *