Защо не харесвам български футбол

Принципно не съм от най-запалените футболни фенове. Не гледам футбол редовно, но когато го правя искам да гледам малко от малко добра игра и професионализъм. Точно това е и причината, поради която не гледам българския футбол. Подобно на политиката на страната ни, българският футбол не се развива. Ни най-малко

Постоянно има купени мачове, постоянно има счупени седалки, постоянно има селяния. А ако сте чели някоя от книгите за мафията, ще ви стане ясно кои са българските футболни босове и защо продават мачове.

Но това, че има купени мачове далеч не е най-големия проблем, пред който трябва да се изправи БФС. Според мен трябва да се внуши на повечето големи български фенове, че не трябва да се чупят седалки и че не трябва да се държат като пълни олигофрени. Но това е доста трудна задача.

Нека да вземем например футбола в Англия. Там той е нещо повече от игра, там футболаът е религия. Феновете ходят постоянно на мачовете на любимият си тим, но не чупят, не рушат, защото знаят какви ще са последствията. Там феновете са възпитани и културни. Защо и в България да не е така? Толкова ли е трудно се питам аз?

Ами явно да. Защото след толкова години родното ни първенство е под всякаква критика. Нито един отбор не е конкурентно способен срещу грандовете в световния футбол. Нито един отбор не е постигал кой знае какви успехи. Нито един отбор не е направил така, че да се гордеем с него. Само скандали, корупция и пари.

Това е българският футбол. И никой няма да го промени. Колкото и чужди играчи да идват, колкото и треньори да се сменят, положението ще е все едно и също. Защото футбола е нещо повече от спорт. Той е и възпитател (до някаква степен). Защото малките фенове искат да приличат все повече на своите идоли.

А ако тези идоли се държат като пълни простаци? Тогава какво правим?

Едно мнение по „Защо не харесвам български футбол

  1. От около 20-на години се „заклех“ да не гледам и „занимавам“ с БГ-футбол. Иначе редовно участвам в Еврофутбол-а и гледам мачове от други планети.
    Преди 10-години трябваше да напиша една статия на английски език за българския футбол и в нея имаше едно такова изречение: Всяка сутрин, когато български футболист застане пред огледалото в банята, той си казва на глас „Аз май съм по-добър от Роналдо“.
    И затова и няма фенове по стадионите. Какво да гледат. Артисти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *