НЗОК – здравни осигуровки и абсурди

Малко е да се каже, че съм бесен. Просто нямам думи от явната наглост и нехайност, да не казвам некадърност на българския чиновник. За пореден път се убеждавам, че живея в държавата АБСУРДИСТАН!

Ето и историята на моя случай, който според мен е явно доказателство за живота който живеем в България.

Та така - задължителното здравно осигуряване влезе сила от 2000 година. Всеки трябваше да проверява дали е здравно осигурен и да плати дължимите вноски, за да не загуби правата си на пациент. Не че тези права му осигуряваха кой знае колко качествено лечение. Но нали закон, ние сме смирени граждани, каквото кажат такова ще е.

След проверка в системата на здравната каса лъснаха неплатени здравни вноски и при мен. Но това не ме учуди, работодателят, при който съм работил тогава, разбрах, че не ме е осигурявал. Не можех нищо да направя по въпроса, така че дължимите вноски да бъдат платени от работодателя и реших, че ще си ги платя аз .

Проверих как стоят нещата и се възползвах от възможността за разсрочено плащане на здравно осигурителните вноски. Първоначално на гише в здравната каса ми бе издадена справка за дължимите вноски. Тогава ставаше въпрос за 9 месеца от 2002 година. Чрез две вноски от 2004 и 2005 година внесох дължимите суми заедно с лихвите.

Сумата беше някъде около 120 лв. След това смятах, че съм си решил проблема със здравната каса. Да, ама не. Изминаха няколко години, през които аз периодично си проверявах ей така информативно и системата ми показваше, че нямам дължими суми и слава богу, не ми се е налагало и да ползвам услугите на българското здравеопазване.

Изведнъж при една такава проверка в системата на здравната каса, която направих през 2009, изведнъж се появиха неплатени вноски за мен и за жена ми. Връщайки лентата назад си обяснихме откъде идват тези суми. При нея е било заради държавния и изпит от университета който е няколко месеца след последния семестър по закон ВУЗ-овете осигурявали студентите до последния студент.

При мен заради един летен стаж пак след последния семестър. Тогава отново ми се вдигна кръвното, защото след сумати време изведнъж някой ти казва, че дължиш и то със лихвите със задна дата. Ако тези данни се бяха появили по рано щяхме да си спестим сумата по лихвите.

И така през 2008 за мен излязоха неплатени вноски за 2006 и 2007. Сумата беше около 40 лева. Теглих им една майна, платих ги и отново си мислех, че съм изчистил този проблем със здравните вноски.

Да ама не. Вече през 2012,тази седмица проверявам пак така информативно и изведнъж се появяват неплатени вноски за 2000 година и 2001 година. След една бърза справка в сайта на НАП приблизителната сума вече с лихвите за 10 години е около 250 лв. Е, това вече преля чашата!

Първо отново се искаше да платя вноски които аз вече бях платил през 2004 и 2005, добре че пазя разиските и справките. Освен това и ми искат да платя и за 4 месеца, когато съм бил студент и това мога да го докажа. Но за мен най големия абсурд идва от това, как така след 10 години решават, че ще искат да платя тези суми с тези лихви. Ами по същия начин може след 15 години отново да ми извадят пак такива неща.

Този път смятам да стигна до всички възможни инстанции, за да си защитя правата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *