Часът на Земята остана неразбран?

И аз като много други загрижени за промяната на климата хора, взех участие в инициативата "Часът на Земята". Веднага след като стрелката на часовникът ми удари 20:30, изгасих осветлението във всичките стаи. Изключих и лаптопа. Легнах и реших да гледам "Пълна Лудница", какъв по-хубав начин да разпуснеш събота вечерта у дома?

Докато се пръсках от смях със скечовете, забелязах надписът, който излизаше през няколко минутки. Надписът "Включете се в борбата срещу промените в климата! Станете част от кампанията на WWF "Часът на Земята" и изключете осветлението си за един час от 20:30 до 21:30 часа!" имаше за цел да информира все още недоразбралите граждани.

Стана ми приятно, че БТВ си е дала труда да пусне подобно съобщение, все пак е за добра кауза. Докато траеха рекламите реших да изляза на терасата и да се насладя на небето, което предполагах, че ще бъде осветявано само от красивите звезди. Още с отварянето на вратата, разбрах че греша.

Навсякъде беше светнато: уличните лампи, апартаментите, бизнес сградите и др. Изненадах се най-вече от факта, че беше към 21:00, тоест пиковият час в кампанията. Останах разочарован при вида на всичките тези светлинки. Изглежда никой не беше взел присърце инициативата като цяло, защото не виждам каква друга причина би имало за такова нехайство, като се има предвид, че дори Пирамидите и Айфеловата кула са си изгасили осветлението.

Добре де, ако гражданите не са толкова ентусиазирани, какво пречи на общината да спре уличните лампи? Хмм,сигурно и от там не са имали кой знае какъв мерак.

В умът ми тогава се зародиха следните въпроси: "Дали ако не живеех в Америка, гледката нямаше да е по-различна? Дали постсоциалистическият ни манталитет е причина за липсата на желание да се включим в подобен род инициативи или просто решението опира до човека?".

Отговор не си дадох, ами си влязах в стаята. Изчаках часовникът да покаже 21:30 и включих осветлението.

Реших да споделя тези мои мисли с надеждата да успея да накарам поне един човек да се замисли какво би му коствало догодина да се включи в "Часът на Земята 2011" и колко са сериозни промените, които не само Земята претърпява, ами и ние заедно с нея.

Едно мнение по „Часът на Земята остана неразбран?

  1. Подобна простотия трябва да бъде бойкотирана по всякакъв начин, особено ако е подкрепена от боклучивата бтв. А на теб – честито. Поредната овца, вярваща на всяка верижна глупост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *