Ученици от село с високи оценки и успех

Как според Вас хората от село, които идват да се учат в града, попадат в по-хубавите паралелки? Защо имат по-голям успех? Питали ли сте се този успех дали е заслужен? Нормално ли е масово учениците от село да имат висок успех, а когато се преместят да учат в гимназия успеха им да спада главоломно?

Не, нали. Ама на село нещата не стоят както в града. Защото на село всички се познават. И шуробаджанащината там е голяма. Той е син на еди кой си, значи трябва да завърши със отличен успех.

Е, да, ама не. Това не е никак честно спрямо учениците от града. Аз например, когато кандидатствах след осми клас имах почти отличен успех, но той не се оказа достатъчен, за да вляза именно там, където искам. Защото хората от “селската мафия” вече бяха заели свободните места.

Разбира се, след първия срок повечето от тези хора се преместиха да учат другаде, защото нямаше как да завършат. Нямаше как да минат дори и първата година. Защото знанията, които бяха научили на село не им се оказаха достатъчни, за да изкарат дори и една тройка! И какво ще стане с тези хора след като завършат? Ще се върнат на село и ще си доят кравите. Това ще стане.

А може да не става така. Учителите могат да пишат точно толкова, колкото учениците заслужават. Така те ще са доста по-спокойни, че учениците няма да ги злепоставят пред новите си преподаватели. Но където има шуробаджанащина има и пари или някакви други дивиденти.

Спомням си, преди доста време, имах една учителка, която преподаваше частни уроци по български език и литература. Цената на тези уроци възлизаха около стотина лева на месец. Вярно, литераторката беше добра, но всеки един нейн ученик, който посещаваше уроците й не получаваше по-малко от петица за годината. И то защото тя преподаваше и в училище. А това доколко е законно и аз не знам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *