Топлоизолация и саниране чрез закони

Топлоизолация и саниране

Имаме голям проблем със Закона зе енергийна ефективност и преди всичкотой се състои в преднамерената принуда, която лъха от Член 19 (1). Искам да наблегна на преднамерена и на принуда.

Принуда е, защото този закон нарушава принципа на завареното положение. Може би 99 на сто от сградния фонд в страната е бил изграден при друга нормативна уредба и в синхрон с държавните стандарти, изключвам незаконните обекти. За да бъде пусната една сграда в експлоатация, тя трябва да има всичката изискуема документация и да отговаря на съответните стандарти. Сега приетият Закон за енергийната ефективност, практически поставя тези сгради извън закона, а техните собственици са принудени да влагат пари и да се доузаконяват.

Навремето беше модно да се казва, че закони с обратно действие са приемали само земеделците на Стамболийски...

Преднамерена е, защото за разлика от първоначалният вариант, който не накърнява правата на собственост, в окончателно приетия това не е така. Направената промяна е осъществена преднамерено с цел да принуди собствениците (косвено и наемателите) на сгради, да бръкнат в джоба си и да платят на определени хора, фирми и политически сили.

Този път става за директно крадене от нашите джобове, а не косвено от бюджета и фондовете. Толкова по въпроса за закона и престъпния Член 19 (1).

Въпросът за енергийната ефективност е важен, а решаването му е полезно. Съвсем пряко доказателство за това твърдение е факта, че много хора вече са предприели мерки за повишаване на енергийната ефективност на домовете си.

Прави се поне от 5 години, още от времето преди престъпниците да измислят поредната си схема за грабеж и мародерство.

Прави се доброволно, няй-често на парче, но има и случаи на масови действия, когато цели входове правят външна топлоизолация на сградите си и подменят старите си дограми с нови.

Сигурно някой ще се запита за какво им е да го правят, да харчат пари и така нататък, като не са длъжни да го правят.

Отговорът е прост - икономически изгодно е. Недостатък е, че трябва да се извади цялата сума на куп, но в един между 5 и 10 годишен период, тези пари се изплащат от разликите в сумите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

Разликата в сметката за отопление през зимата е много голяма, а тази за охлаждане през лятото не толкова, но пак се харчи по-малко. Към това трябва да прибавим и чисто естетичните плюсове от подобряването на енергийната ефективност на сградите, нещата придобиват своята логика и става ясно защо хората дават пари и го правят.

Ключовият момент е, че го правят доброволно, още от времето преди да има такъв закон и защото има полза да се прави. Сега голяма част от ползата ще иде задължително в обръчите от фирми на коалиционните партньори - криминално, със задна дата и с насилие, ако трябва - те са го предвидили...

Иначе идеята за новите сгради да стане задължителен стандар да отговарят на изискванията за енергийна ефективност е добра. Но пълното саниране на е просто топлоизолация на сградата. Трябва да се смени и дограмата, да се поправи и покривът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *