Три места за риболов по Никулден

Зимният риболов принципно е сложно занимание с много несигурен успех. Затова за всички рибари ентусиасти, които искат да уловят сами вечерята си за Никулден, изброените по-долу места са подбрани така, че да предложат стойност отвъд чисто риболовната. Тоест, ако не хванете нищо освен настинка, можете на воля да позяпате красиви гледки и да посетите местните забележителности.

Река Вит край село Ъглен

Село Ъглен се намира в община Луковит по поречието на река Вит. Заобиколено е от варовикови скали, измежду които реката образува удобни места за риболов.

В участъка на Вит около Ъглен се срещат бабушка, каракуда, морунаш, уклей, червеноперка, черна мряна.

Дори и по това време на годината уловът да е несигурен, Ъглен е място, което си заслужава съботно-неделна разходка. В околността се намират над 20 пещери, а варовиковите скали образуват впечатляващ релеф.

Каньонът между селата Ъглен и Садовец е образец за сурова красота. Дори през лятото, когато брегът на реката е обрасъл в зеленина, скалите, чиято височина на места достига 100 м, придават своебразна студенина на пейзажа.

Намирането на място за пренощуване може да се окаже проблем.

Язовир „Жребчево”

За любителите на динамичния риболов яз. „Жребчево” предоставя добри възможности за забавление в зимните дни. При стената и около кулата на водоема има няколко големи каменисти залива.

Те са предпочитани за улов на бяла риба и едър костур. Подходът към хищника е различен в зависимост от предпочитанията на риболовците. Традиционният риболов на жива рибка, блесна – клатушка, и въртяща се блесна в последните години се конкурира с риболова на силиконова примамка (туистър).

Добре е, когато се „ловува” хищник в района на старата каменна кариера, да се използва карбонов повод. Не са редки случаите, когато между белите риби и костурите „удря” и по някоя щука.

В близост до „Жребчево” по поречието на Тунджа се намират и Червеняковските дупки – стари пресевни, които с течение на времето са се превърнали във водоеми с дълбочина 5 до 7 метра.

Нерядко и там се „вадят” щуки по 3–5 кг. Обичайният размер на щуките и белите риби, които „излизат” там, е между 0,8 кг и 1,5 кг. Въпреки скромните им размери те предлагат едно наистина адреналиново изживяване при улов. Места за пренощуване обикновено има в селата около язовира.

Палици

Село Палици се намира в Еленския Балкан, на десетина километра от гр. Елена по пътя за Сливен. До него е разположен едноименният язовир, зарибен с бяла риба, костур и шаран. Последният, знаем, е традиция за Никулден.

Дестинацията е подходяща не само за риболовни преживявания, но и за семейна ваканция. В Палици, Елена и околните населени места има множество семейни хотели и стаи за гости, които предлагат прилични условия за престой. Нощувката е обикновено 15–20 лв. на легло в двойна стая.

Еленският Балкан е спокойно място, известно с красотата на своята природа. Макар и малко, градчето може да се похвали с доста забележителности. Най-известни сред тях са родната къща на Иларион Макариополски, часовниковата кула и Даскалоливницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *