Мтел и защитата на личните данни

Историята е предимно свързана с Мтел, но ще започна малко по-отдалеч. Ще разберете предната издънка на мобилния оператор Мтел при защитата на личните ни данни. Нека да започнем:

Полина Тодорова в "Историята на едно отвличане" публикувано в News.bg преразказва изповедта на Теодора Колева в "Нова телевизия". За незапознатите - Теодора е съпругата на отвлечения навремето бизнесмен Стефко Колев, освободен срещу един милион лева откуп. Въпросът за отвличанията в България е предмет на отделно изследване и не за него ми е думата сега. В разказа на г-жа Колева има два прелюбопитни факта, които трябва да цитираме. Ето пасажът с подчертаните от мен твърдения на госпожата:

"Бях в къщи с програмистката на фирмата, когато ни се обадиха от работата му да ми кажат, че го няма. Първоначално не обърнах внимание, защото не следя всяка негова крачка, но после позвъниха 15 човека от фирмата и казаха, че го чакат.

Това разказа в ефира на Нова Телевизия Теодора Колева, съпруга на Стефко Колев, представителят на "Пума" в България, който беше отвлечен през 2001 г.

Първото нещо, което човек прави в такива моменти, продължи тя, е да се обади в „Пирогов", в Бърза помощ, на близки.
След като не е получила информация от там, а и заедно с факта, че телефоните на съпруга й са били изключени, Теодора се е притеснила.

Благодарение на това, че програмистката, с която Колева е била, е имала позната, работеща в Мтел, близките на отвлечения са успели да разберат, че той се намира в региона на Драгоман".

Фактите са следните:
1. Телефоните на Стефко Колев са били изключени.
2. Служителка в Мтел издава чужда лична информация на своя позната.

Че всички мобилни телефони имат производствено вградена система (хардуер и софтуер) за дистанционно тайно включване на микрофона със специален код от мобилните оператори по искане на спецслужбите отдавна не е новина. Даже ако сте забелязали в по-новите телефони, кой знае защо микрофоните са много чувствителни и долавят ясен звук от метри разстояние. Ето още факти по темата:

"Лоши новини за потребителите на мобилни телефони в Щатите. Оказва се, че почти всички апарати, продавани в Страната на неограничените възможности, са оборудвани с чип за проследяване, който може да бъде активиран дистанционно. Още по-лошото е, че той може да държи микрофона на телефона включен, дори когато устройството е изключено - единственото решение е изваждането на батерията му.

От Федералното бюро за разследване са използвали именно тази технология за събиране на доказателства за неотдавна състоялия се процес срещу занимаващия се с престъпна дейност клан Дженовезе. По принцип такива действия могат да се предприемат само след получаване на съдебно разрешение, но пък колко пъти сме виждали по филмите как "инициативни" и "амбициозни" млади служители престъпват правилата, за да получат бързи резултати."

Така значи... Ако си мислите, че това е само в Щатите много се лъжете. Все пак тази информация е стара. Препоръчваното изваждане на батерията вече не работи. Това важеше само за старите модели. По-новите вече и при извадена батерия се включват дистанционно и предават информация където трябва. Ако не вярвате, направете следния експеримент.

Извадете си батерията на телефона и го оставете няколко часа без нея. После я поставете и ако часът и датата са се запазили!!? (как ли като сме извадили батерията?) Ви казвам честито! Вие сте от гордите собственици на модерните телефони с две батерии.

Официалната, която можете да извадите и една по-малка, но мощна втора, за чието съществуване дори не подозирате и не можете да демонтирате по никакъв начин. Точно тя Ви запазва датата и часът, но освен това запазва микрофонът Ви включен и телефонът в режим на предаване дори и без официалната батерия, ако службите поискат. Така че "Големият брат" Ви слуша, а скоро и ще ви гледа като включва тайно и камерата Ви и препраща нелегално MMS-на когото трябва.

Та да се върнем на Стефко Колев, чиито телефони били изключени, но успешно предали на Мтел местонахождението му в Драгоман. Тук няма никаква загадка в светлината на горецитираните технически чудеса.

По интересен е казусът с "познатата на програмистката". Тя извършила услуга като проверила къде са телефоните на Колев и ги открила в района на Драгоман.

Забележете, че полицията ако иска такава услуга от Мтел или Глобул или Вивател или БТК трябва да представи разрешение за подслушване. Не, че сега МВР много спазва законите, но поне в тях пише така от кумова срама. Обаче ако имаш приятелка в Мтел няма нужда от закон.

А сега да си представим, че Стефко Колев не беше отвлечен, а просто със секретарката си е отишъл на приятна разходка до басейна в Драгоман. Като е казал на съпругата си, че е в Пловдив на бизнессреща. И в един момент се прибира вечерта и жена му го почва с точилката. И това не е много весело, но дотам могат да доведат нещата "приятелките в Мтел".

А да си представим по-лошата ситуация. Мутри трябва да отвлекат сина на поредния богат бизнесмен, но не са сигурни дали в момента е на вилата в Панчарево или е във ваканционния апартамент в "Слънчев бряг". Няма проблем - звънят на поредната "позната в Мтел", която срещу скромна сума разрешава за секунди двоумението им.

Изобщо прелюбопитен казус с "приятелките и познатите в Мтел." А иначе има МВР, ДАНС, Комисии за защита на потребителите, за защита на личните данни, на класифицираната информация омбудсман и т.н. Те не знам къде гледат, но май е време да ги сезирам за случаят с "Мтел".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *