Блог спам от Русия

Тази година съм доста икономичен в раздаването на награди “Hall of Shame”. Като направих сверка двете такива, които съм раздал за 2011 година са се пръкнали заради лошо (по мои впечатления) обслужване на две заведения.

Днес е ред да раздам третата награда свързана с принос в един “бизнес”, който е доста доходоносен за едни, и твърде досаден за поддръжката на уеб сайтове или засегнати реципиенти на рекламните съобщения.

Погледнато от друг ъгъл - този тип дейност е извън закона и етиката за поведение в Интернет. Каквото и да напиша повече ще бъде излишно, защото отдавна сте се досетили, че тук визирам нежеланата реклама наричана накратко SPAM или още "мейл маркетинг".

В последните месеци забелязвам, че руснаците се изявяват доста добре и в тази област. Благодарение на Akismet този сайт бе спасен от 1653 спам-съобщения към момента на писането на тази статия. Голяма част от тази бройка са от споменатия по-горе руски спам по блоговете.

Той е доста характерен с неуместните кратки съобщения пускани в коментарите на блог системите, като въпросните спамващи ботове закачат към името си произволни мейл адреси и препратки към сайтове. Всичко започна с кратко “проучване на терена” като първите руски спам-съобщения пристигнаха през юли последвани от кратко затишие пред буря.

За времето от юли до сега са съвсем малко съобщенията, които успяха да се мушнат между капките и да изгреят като коментари към моите публикации. Няколко от тях са ме издебнали докато почивам на Обзор в периода 5 - 10 септември.

Днес беше кулминацията, когато търпението ми се изчерпи и почерпих с филтриран достъп шест области от IP адреси, които бяха на няколко руски и украински мрежи и една американска такава. Зад последната собственика на IP областта отново беше с руско име.

Нека им е честита все пак третата за 2011 година награда “Hall of Shame”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *