Да, живеем в бедна държава – България

Е, оки, какво му е лошото на нашата бедна България? Ако си задаваш този прост въпрос, значи или обичаш иронията и сарказма, или си зле. Положението е бедствено, ама наистина. При това разгледано не от екологична гледна точка. И така, какво й е лошото? Ние – хората.

Преди известно време си говорих с една приятелка и стана на въпрос за чужбина и България. Разликата, предполагам се досещаш, е умопомрачителна, но доста хора са примирени с това. Не знам дали се сещаш за типичния бай Ганьо, който псува викайки, че уж сме европейска държава и управляващите не могат да ни вдигнат стандарта.

Еми този бай Ганьо не му достига умствена способност да се досети, че в Копенхаген или Виена например никой няма да се провикне на улицата, камо ли пък да псува по правителството, което всъщност е безсилно срещу „хората с ниско IQ“.

Днес ходих да си заредя електронната карта. Ето това е хубаво нещо, софийският градски транспорт вече има европейска система за таксуване. При това я въвеждат сравнително бързо, което също е хубаво. Но любимите на всички ни лелки касиерки си остават. Ходих в бюрото в Студентски град срещу ректората на ТУ. Има 2 каси, от които работи само една. Опашката продължава извън самата сграда.

Въпреки това се доредих, но докато чаках излязоха поне 5 човека, които си казаха, че са чакали по час-два и не са ги обслужили. Имаше една студентка, която попълваше заявлението си за електронна карта, които вече са задължителни за ученици и студенти. Поради края на работното време и отказаха да я обслужат, въпреки че тя се опита да намекне, че наистина има нужда от нея.

Аз бях последния и бяха минали 3 минути след края на работното време. Едва ме обслужиха, благодарих за жеста и пожелах лека вечер. Отговорът беше гробно мълчание, намусена физиономия и пуфтене. Много мила касиерка :) Оправи ми настроението за цяла вечер.

В чужбина, например в Щатите хората имат сигурност и са спокойни. Това им позволява да отидат на работа с усмивка и да се върнат уморени, но щастливи и удовлетворени от работния ден. В нашата татковина усмивката ти е изчезнала още на автобусната спирка, не само заради гледката на претъпкания 280, ами и защото всички наоколо гледат като пребозали телета.

Аз лично не съм видял човек да ходи сам по улицата и да е усмихнат. Не знам дали е табу или пък усмихнатите хора са „луди“, но на запад хората са усмихнати – всички, които ходят насам-натам ми го казват. За мое голямо съжаление все още не съм свидетел на такава хубава гледка.

Друг е въпросът, че в чужбина се грижат за всеобщото благо. Парковете на западняците не са пълни с кучешки лайна, хората почистват след домашните си любимци. Ако го направиш тук всички ще те ти се хилят тъпо, без да осъзнават, че на следващата пряка ще настъпят едно непочистено и Пумите им за 20 кинта от Женския пазар ще отидат на вятъра.

Мдам… кофти тръпка… Чудя се кой би трябвало да прибере труповете на мъртви животни по пътищата из страната… Май и юни минавах по един и същи път всеки ден от Лозен до Окръжна болница. Точно след като Икаруса (вече са хубави, нови, лъскави, готини автобуси) мине от Околомръсното на Цариградско точно след мостчето имаше едно умряло куче, изместено отстрани, да не пречи на движението.

Всеки божи ден, когато ходих на училище наблюдавах как тялото гниеше. Много приятна гледка, понякога след като бях обядвал. Никой не го прибра. Ходих до Враца наскоро и на Ботевград, при любимите каки „с тен“ имаше умряло магаре със огромна дупка в гръдния кош. Два дни подред минах от там и никой не го беше изхвърлил. Стоеше си отстрани, да не пречи. Не знам, май сме 21 век? Някой май не си е сверил часовника и още си изсипва остатъците на улицата…

Не на последно място, младежта е неамбицирана. Защо да учиш, като можеш да ходиш на купончета и да се наливаш с простотии. Не че не съм го правил, но за някои това е ежедневие. Не е полезно. Попаднах на статия, според която всеки 4-ти не учи и мързелува. Той ще си купи диплома, шофьорска книжка, не заради друго, ами защото може. След това ще се сърди на другите, че живее в тъпа държава.

Ами направи нещо бе… Наскоро ми казаха, че съм единствения човек, който категорично е решил щом завърши да замине за чужбина, за да получи по-добро образование. За това ти трябват много средства и знания. Средства ще намеря, но знанията трябва да ги науча, няма как да ми ги влеят в главата. Трябва ти и език.

Много е забавно когато някой не знае дори английски. Да, сега е смешно, след 5 години този човек няма да може да си намери свестна работа и по цял ден ще пие бира в кварталното кафене-кръчма с пластмасовите столчета. А мисля, че споменах вече за този човек. Май се казваше бай Ганьо. Мисля, че затворих кръга. Enjoy.

За да си спестим това, какво да направим? Възползвай се от живота, от безплатното образование и научи какво е етикет. Имай амбицията да осъществиш целия си потенциал. В противен случай ще си останеш бай Ганьо. Заложено ти е генетично :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *