За шистовия газ

Нека допуснем, че "минералната вода" все още не е позната на хората...

Вие сте предприемач държащ пазара на 80% от "трапезната вода", която всички консумират. Изведнъж се появява друг предприемач, който развива технологията за добив на "минерална вода". Тя е много по-полезна и всички ще искат да пият от нея след като бъде пусната на пазара. Естветвено, че на вас това няма да ви харесва.

Вие решавате да се свържете с група еколози, които така или иначе са против всичко, що се отнася до докосване на природата. Помагате им с пари и с медии те шумно да отсояват идеите си, че копаенето на кладенци за минерална вода, ще нарани корените на борчетата, а това от своя страна ще наруши екосистемата на планите и току виж България останала без борчета заради добивът на някаква "минерална вода" от която едър предприемач щял да спечели много пари.

шистов газ

Така поднесена информацията добива много привърженици. Еколозите са щасливи - обръщат им внимание днес, а вчера никой не ги поглеждаше, нито ги питаше за мнението им. Големият търговец на "трапезна вода" също е щаслив. Статуквото е запазено, както и неговият бизнес. Хората в България обаче, продължават да пият скъпа "минерална вода" от чужбина...

По същата логика, мога да допусна, че в България има достатъчно много и влиятелни хора, на които им изнася статуквото да бъде запазено. Те биха направили всичко и подкрепили правилните хора в парламента и на улицата, за да не бъде добиван ШИСТОВ ГАЗ. Представете си, че в България има компания държаща 60%-70% от бизнеса с бензин и нафта. Дали тази компания би имала интерес да се появи друг, който да предлага алтернативно гориво? НЕ!

Може би текущата технология "фракинг" не е най-удачния начин за извличане на шистовия газ, може би ще има рискове, но при доказано съществуване на ШИСТОВ ГАЗ, проучванията за това как може да бъде извличан - ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ. Добивът на този газ, ще донесе със себе си по-евтини горива и независимост на България. И като цяло икономически ползи на всички хора у нас.

Тук еколозите ще ме напднат: - Ти си луд! - Има рискове да се съсипе житницата на България! - Има рискове всичката вода да бъде замърсена!

Дами и господа, дайте да затворим и АЕЦ и да внасяме електричество от чужбина. Все пак, при едно земетресение (никой, не можещ да го предвиди) има рискове цялата ПРИРОДА и всички ХОРА да бъдем обгазени с радиация!

Рискове винаги ще има и не може да има напредък без промени.

За мен, въпроса за ШИСТОВИЯ ГАЗ е ясен. Трябва да продължат проучванията, как този газ да бъде извлечен с възможно най-малки и контролирани рискове!

Автор:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *