Стигмата

Гледахме преди час-два с брат ми филм за Екзорсизма… мисля, че по Viasat Explorer. Намерих доста неточности в самият филм. Едно от шокиращите неща беше, че през цялото време твърдяха, че Михаил е ангел. Е, сигурно не са чели какво пише в Библията. Там пише, че той е Архангел, но това няма значение. Не ми се говори като цяло за религия (не съм религиозно обвързан - за това), просто с брат ми засегнахме темата за Стигмата.

Какво представлява Стигмата ?! - най-общо казано: изживяване на смърта на Иисус Христос в четири стъпки, въпреки, че всички християнски църкви твърдят, че са три.

Доста учени твърдят, че той е бил убит точно в три стъпки: забиване на гвоздеи в ръцете, забиване на гвоздеи в краката и “корона” от бодливи тръни на главата. Всъщност и те трябва да вземат да прочетат някоя друга книжка и да наблегнат на факта, че той умира освен от загуба на кръв и от четвърто поражение - забиване на копие в гърдите. Толкова за неговата смърт.

Стигмата се проявява при фанатизирани Християни. Аз лично не познавам живи хора, които са имали среща със стигмата. Но поне според книгите, които съм чел нещата се развиват доста странно. Мигновено появяване на рани на краката, предхождани от няколко минутен делириум. След това мигновено затваряне на раните (?!). По същият начин и на ръцете.

Интересно е да се отбележи, че доста хора твърдят, че са имали среща със стигмата. Повечето хора просто търсят внимание и умишлено си причиняват тези пробождания с огромни гвоздеи. Защо мисля така ли ?! Защото Иисус е бил закован с гвоздеи с цилендрична форма, заострени в единия край и с шапка на другия. Хората, които твърдят, че са преживяли стигмата не съумяват да прочетат нещата, написани със ситни букви и забиват кръгли гвоздей, заострени в единия край и с шапка на другият.

Венец от бодли ?! - това всеки може да си го скрои, дори дете в първи клас. Но при стигмата - всички рани идват като гръм от ясно небе, дори без да ги очакваш. Делириума, който изпитват хората е просто начин да се притъпи болката за малко. До тук станаха три признака - гвоздеи в ръцете, краката и венец от тръни на главата. Драскотините остават доста дълго време.

До тук е описала нещата църквата. Въпреки, че Юлиан Климан (руснак) има интересна книга, в която описва и последният признак - забиване на копие в гърдите. Позовавайки се на доста факти, той описва как случаи на които е бил свидетел четвъртата фаза е и смъртоносната фаза. Все пак - надали много хора ще оцелеят след забождане на копие в гърдите. Та така и при Стигматиците.

Лично аз вярвам, че Стигма съществува, виждал съм много клипове от “Home made” видео касетки от Руснаци, Испанци и прочее - може би наистина е така. Не ми побира умът защо църквата крие четвъртата стъпка.

Хубаво е да се отбележе, че в периодите, в които стигматиците са обладани от “Божието присъствие” започват да пишат неща на арамейски (мисля че се пише с й) и доста учени и църковни глави недоумяват как всъщност пишат тези неща. На арамейски са написани 2 псалома от Библията, както и Евангелието на Юда.
Щом като стигматиците пишат на Арамайски - значи наистина има нещо. Но до тук стигат моите знания.

Мога да съм спокоен, защото аз не съм религиозно обвързан, респ. не съм и фанатик - значи аз съм спасен от Стигма. Но ще ми е интересно ако има такова нещо - църквата да си развърже езика.

П.П. Друго ми е интересно също - защо не признават труда на Юда. Според мен просто защото в него най-общо казано пише, че Иисус Христос* казва, че за усетиш присъствието на Бог не трябва да се кланяш в църкви и храмове, защото Бог е навсякъде. Това би обезсмислило съществуването на църквата, както и църквата като институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *