За или против работата по морето през лятото

Лятото е времето за купони и море” - това е малка част от текста на една много стара, но още популярна песен. И като се замисля, наистина е така. Лятото наистина е един от най-хубавите сезони (за мен най-хубавия) и освен това ни дава някои много добри възможности, които не са осъществими през другите сезони.

Да работим два-три месеца за повече пари, отколкото ще спечелим, ако останем по родните си градове (ако живеем в провинцията де). Това звучи добре, но поне при мен възникват няколко въпроса, които си задавам и на които не мога да отговоря. Каква е гаранцията, че ще ти платят? Колко време ще работиш и по-важното при какви условия ще го правиш?

За мен е ясно, че лято зима не храни, но не виждам нищо лошо млад човек да работи през лятото на морето. Обаче аз не съм съгласен да работя на аквапарк по петнадесет часа на ден, без право да седна за шестстотин лева. Не съм съгласен и да работя цяло лято, а когато дойде време за плащане работодателя да каже “ами в момента не можем да ти платим”.

Казвам това, защото на доста мои приятели са им казвали точно тези думи. А и доста хора гледат да наемат млади и неопитни хора, без да им плащат. Да работят за слава едва ли не. Та те са нещо като “златна мина” за работодателите.

А при какви условия ще работиш? Честно казано едва ли ще кажа нещо ново по този въпрос, но ще е добре да го кажа. Условията за работа в повечето заведения не са много добри. Даже бих казал, че въобще не са добри. Случвало ми се е да си взимам сандвич от заведение, приличащо по-скоро на барака, а когато влязох в тоалетната… по-добре да се въздържа от коментар.

По принцип в България условията за труд не са кой знае колко добри. Наистина съм виждал офиси, които се доближават до тези в Америка, но те са прекалено малко и определено не са в близост до българското черноморие.

И в крайна сметка какво излиза? Май ще взема да се откажа да ходя да работя по морето това лято, освен ако не си намеря работа, която наистина да ми хареса и да отговаря на критериите ми за условия за труд. Е, все-пак тайничко се надявам да успея, но това ще покаже само времето.

А между другото ще ми бъде адски интересно да разбера и вашето мнение по въпроса. Дали сте работили по морето, дали са ви “палели” със заплатите и дали си заслужава. А за купоните по морето може би всички сте съгласни с моето мнение, че те не могат да се сравняват със купоните, които правим през другите сезони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *