Пет интересни места за почивка през уикенда

Добърско

Рила е нещо невероятно, в това няма спор, но дори и тя може да ви омръзне. Затова oставете стандартните маршрути и кривнете към Добърско. Първото нещо, с което селото ще ви спечели, е невероятната природа и близкият 30-метров водопад Щрокалото. На 7 километра от селото расте огромна 500-годишна ела. Толкова е голяма, че човек може да се подслони в корените й.

При хубаво време от Добърско се открива невероятна гледка към Пирин и Родопите. Преди да покорите склоновете на Рила, хубаво е да се отбиете в местната църква “Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Построена е около 1614 г. и е известна със стенописите си. Това е църквата с най-много женски изображения в България. Намират се и хора, които твърдят, че в нея е изографисан Исус Христос, качен в ракета. Дали тези хора са прави или луди, сами ще прецените. Ако ви липсват пистите, Банско е на 20 км.

До Добърско се стига с кола или с автобус от Разлог. Може да се настаните в хотел или къща за гости. Двойна стая ще ви струва между 40 и 50 лв. в хотел и 20–30 лв. в къща.

Златоград

Дельо войвода, щрауси, музей на пощенските съобщения, етнографски комплекс и Родопите. Всичко това се среща във и край Златоград. Най-голямата забележителност в града е етнографският комплекс. Там ще ви покажат как се тепат килими, какви ножове са използвали хората преди епохата на лазерно заточените остриета, как се глади с ютия без електричество и още много неща от времето на прапрабаба ви.

Да се върнем на щраусите. Ще ги откриете във ферма в близкото село Старцево. Там ще можете да опитате месо от щраус, щраусов омлет и да пояздите щраус (вие носите отговорност за последвалите контузии).

Традиционалистите могат да се качат на кон и да обиколят наоколо. Струва си да се разходите до светилището на Бога Слънце в местността Белите камъни или четирите върха около Златоград, които образуват местността Кръстата гора.

Автобуси за Златоград тръгват от София, Пловдив и Смолян. Може да преспите в хотел или къща за гости. Цените варират между 25 и 60 лв. за двойна стая.

Божичен

Когато повечето хора чуят думата каньон, веднага се сещат за Колорадо. Каньони обаче има и в България, а село Божичен е разположено на един от най-красивите – този на река Русенски Лом. Покрай реката има екопътека, така че сами ще се убедите защо мястото е определено за природен парк. С колела и въдици под наем можете да разнообразите разходката си. Наблизо са Ивановските скални църкви и единственият действащ скален манастир “Св. Димитър Басарбовски”. Само на 16 километра от Божичен е и най-запазената крепост в България – Червен. Не се чудете, ако след като я посетите, ви се стори, че вече сте я виждали някъде. Просто Балдуиновата кула в Търново е копие на кулата в Червен.

До селото може да се стигне и с влак от Русе. В Божичен има няколко хотела, а нощувката в двойна стая е между 40 и 60 лв.

Шипково

Троянският Балкан едва ли има нужда от представяне. Село Шипково е известно с минералните си извори, така че ще можете да изпробвате различни процедури и SPA. В Шипково има няколко цеха за керамика. Там ще ви разведат и ще ви покажат как точно се правят изделията. Ако все пак планината ви тегли към себе си, най-високият връх в Предбалкана – Васильов – е само на два часа и половина пеш от селото.

До Шипково има автобуси всеки ден от Троян. Ако решите да пътувате с кола, не забравяйте веригите (това важи също за Добърско и Златоград). Можете да отседнете в хотел или къща за гости. Двойна стая струва 40–50 лв. в хотел и 20–25 лв. в къща.

Варна

Варна има с какво да ви поглези дори когато времето не става за море. Можете да хапнете рибни деликатеси в бившата вила на известния преди 1944 г. банкер Атанас Буров. “Вила Буров” се намира в Морската градина. Makalali е едно от малкото места на плажа, които работят и през зимата. Обзаведено в африкански стил, мястото е подходящо да “загреете” преди нощта в някой от местните клубове.

Retro Lounge е един от най-популярните. Името му говори само за себе си. Ако обичате ретро, едва ли ще останете разочаровани. Arro Dance ще се хареса на любителите на добрите партита. Тази зима в клуба ще дойдат известни гости, така че се очаква забавлението да бъде на ниво. На следващата сутрин може да си създадете един сладък спомен в сладкарница „Крамер”. За обяд в Salad bar Le Baron ще ви предложат различни и здравословни салати, ястия с морски дарове и т.н.

Възможностите за настаняване във Варна са много. Добре е да знаете, че цените за двойна стая в хотелите започват от 50–60 лв. и могат да стигнат 150–200 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *