Позитивно мислене

Не съществува такова нещо като излишна позитивна мисъл. Хората могат възприемат живота си само и единствено по два начина - позитивно или негативно. Единият начин винаги успява да преобладава над другия. И първите винаги преуспяват за сметка на вторите. Достатъчно е да си 51% позитивист и всичко ще ти е наред.

Сега кой начин на възприемане на света около вас ще изберете?

Характерен за повечето българи е негативизмът. Ако се заслушате в случаен разговор, ще забележите, че позитивното се пренебрегва и дори оплюва като нерационално мислене и наивност. Това, естествено, го казват хората с негативен характер. Онези, неуспелите.

Мъдрост или наивност?

Има ситуации, които не можете да промените или погледнете от добрата страна, защото такава липсва. Но те са аспекти от вашия живот, които вие лично не можете да промените. Примерно дупките по пътя, или цените на хранителните продукти. Колкото и внимание да им обръщате, те не зависят от вас.

Тънката граница между мъдрост и наивност:

Мъдрост е, когато погледнете от позитивната страна нещата, които можете да промените. Това са финансовото ви състояние, здравето ви, отношенията ви с любимата, със семейството или със приятелите. Наивност е, когато обръщате прекалено количество внимание на нещата, които не зависят от вас. Колкото и да се ядосвате на някой политик, това едва ли ще промени неговите действия, нали?

Тоест позитивното мислене е концентрация на вниманието ви върху добрите части от вашия живот. Тези части, които ви донасят добро настроение, с което да заразите подло останалите и да прекарате чудесен ден. Също толкова лесно е, колкото звучи.

Ами ако не съм доволен от това, за което мисля?

Променете го, само ако зависи от вас. Глупавите въпроси водят до глупави отговори и глупаво настроение. Ако се питате защо никога нямам достатъчно пари, отговорът ще бъде негативен. Но ако префразирате въпроса - искам да имам повече пари, нека да помисля как да го направя, тогава обръщате настроението и мислите си в изцяло нова посока - посоката на съзиданието на едно по-добро ежедневие.

Не мислете за него, ако не можете да го промените. Един бърз пример… Не мога да променя как народните представители и министрите управляват българия. Но това отвлича моето внимание. Изливам си мненията в този блог, вие ги четете, а аз се освобождавам от негативните мисли и водя смислен диалог по темата. След това започвам да разглеждам нещо позитивно и изведнъж отново съм в приятно настроение.

Обръщението ми към вас,
Желая ви успехи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *