Китайският синдром при комунизма и демокрацията

Забелязвам аз напоследък, че в "обществото" все по-често се прокрадва нагласата да възприема благосклонно възможността да се управлява държавата със здрава ръка. Сложих думата обществото в кавички, защото така го възприемам аз - в кавички. Може и да греша в преценката си, не ме съдете. По-лошо ще е, ако съм прав, нали?

След поредицата от обири в блока и около блока (гаражи, автомобили, колелото ми) сред съседите се е оформило мнението, че "тия трябва да ги хванат и да ги утрепят". Непрекъснато чувам, че демокрацията е виновна за кражбите и другите престъпления. Чувам, че трябва да ги ловят и трепят, както "едно време". "Преди нямаше такива работи..." и други такива се говорят.

Снощи дойде чичката от ВиК да засече водомера и явно беше дочул какво се е случвало в блока предните дни, защото ме подхвана от вратата с думите: "Момче, ти си младо момче, от комунизма по-добро нема. Остави ги тия, дето ти разправят за демокрация. От комунизма по-добро нема.". Не сметнах за много умно да му опонирам, а и едва ли щеше да има смисъл.

След поредното обинение срещу тая демокрация, която ни е докарала всичките беди на света и приказките за комунизъм, стигнах до извод, че в лицето предишното управление на страната от БСП, НДСВ и ДПС, редовия олигофрен не разпознава комунагите, за които се сеща с носталгия.

При това настроение ми се очертава много съмнителна картинка. Като не виждат в никой от управлявалите от началото на демокрацията здравата ръка е повече от вероятно да си я потърсят. Все ще се намери някой здравеняк на разположение.

Сещам се за китайската практика да изкарват по стадионите осъдените престъпници и да ги умъртвяват публично. Чувствам, че част от българите започват да си мечтаят за подобен род зрелище. Наричам го КИТАЙСКИ СИНДРОМ.

Ще добавя и това, че има "хубави" места с ниска или липсваща престъпност, като Северна Корея или Куба и се питам защо тези, на които демокрацията им е виновна за всичко не се натоварят на влака и след 11 дни ще ловят риба в центъра на Пхенян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *