Ден на водата – синьото злато (22 Март)

По всичко вече личи, че синьото злато, както галено някои наричат съвсем простоватата молекула на водата, в обозримо бъдеще ще измести по-важност златото и петрола. Натам отиват нещата. Разбира се, това е далеч от главите ни, затова трудно ще го осмислим.

Прогнозите на редица учени са, че в бъдеще войните ще се водят за далеч по-елементарни природни ресурси, отколкото днес. Т.е. под предтекст, че всичко е еволюция, “по-силните” народи ще изметат останалите от световната карта, за да оцелеят те сaмите.

Разбира се, това не е Теория на конспирацията, а научна прогноза. Повечето хора обаче си представят гладни негърчета в Африка, като чуят за проблемите с водата. В по-далечна перспектива обаче всички влизаме в кюпа с проблемите.

Преди година ООН ни запозна с доклада си, че чистата вода е на изчерпване (по повод миналогодишния ден на водата). Според него всяка година около 1.8 млн. души, повечето деца, умират от различни инфекциозни болести.

Най-тежко е положението в тропическа Африка, Южна Азия и арабския Изток. Агенция Ройтерс цитира прогнозата на ООН, че всеки долар, вложен в по-добри санитарни условия, ще донесе печалба от $9 във вид на по-малко разходи за здравеопазване и по-висок икономически растеж.

Ситуацията обаче се влошава и мрачните прогнози гласят, че към 2015 г. 2.6 млрд. души (или 40% от населението на земята) няма да живеят в нормални санитарни условия. (данни от вестник “Сега”)

Получава се нещо като с ромите – ако инвестираш да ги образоваш правилно, ще ти донесат 10 пъти по-големи ползи от инвестицията. Хората обаче имат способността да мислят за тук и днес и не ги интересува, че след 100 години ще има войни за елементарни ресурси като водата и храната.

Откакто се запознах с тези данни, преди повече от година, драстично намалих разходите си на вода. После обаче осъзнах, че не това е подхода и че ефектът ще е под минимален, тъй като сме избрали пътя на консуматорското общество, което леко-полеко ще изчерпа ресурсите и после ще почне да се бие за малкото останали.

Просто предизвиканото потербление няма граници и расте с всеки изминал ден… Дори и възобновяемите енергийни източници, като използването на соларни панели и геотермална енергия няма да помогнат, тъй като просто планетата е твърде малка за всички ни…

Ако бях икономист, щях да вярвам, че всички ресурси са неизчерпаеми, ама не съм Леле, като се замисля колко на дребно си играем в България и какви проблеми ни тервожат, и си казвам, че сме най-безгрижният народ… и ми става леко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *