За българските футболисти

Да си футболист не се изискват много качества. Нито трябва да си умен, нито трябва да си сръчен. Всъщност трябва да притежаваш едно единствено качество - да можеш да риташ. Но както във всички сфери на нашето общество има хора (футболисти), които не притежават даже и това качество. И на всичкото отгоре те се срещат и в националният ни отбор. Отбор, който представя всички нас като нация, отбор, който представлява България.

Но на някои хора това не им пука. И разбира се на тях им е много по-удобно да оплюват треньори и съдии, но не и футболисти. Спомняте ли си кога за последно са гонели футболисти от националният ни отбор? Аз не, но си спомням как правят това с треньорите. И го правят така, че медиите да го раздухат максимално и да го въртят по няколко пъти в спортните си емисии. А защо когато не се класираме за световно или европейско първенство не се уволняват футболисти, а треньори? Явно от управата на БФС си мислят, че постъпват правилно. Е, да, ама не.

Винаги, ама винаги когато наближат квалификации за европейското или световното първенство големите надежди са отправени главно към поредният нов треньор, а не към футболистите. И това е голяма грешка. Грешка е защото не треньорът играе в мача, а футболистът. И на този цветущ фон, когато “големите” играчи се карат помежду си и хвърлят маса пари за този спорт, ние забравяме едно много важно нещо и то е, че има и други спортове в които сме много по-добри и шанса да спечелим световно/европейско злато е много по-голям.

Ама Бай Ганьо си е Бай Ганьо и не инвестира достатъчно средства в други спортове, освен в този пуст футбол. Нали “звезди” като Божинов и Бербатов взимат премии при вкаран гол, а в същото време волейболистите ни правят осем последователни победи в световната лига (едно от най-престижните волейболни състезания), но въпреки това не заслужават и стотинка. Струва ми се смешно. Да не говорим пък колко взимат състезателите ни по борба и в какви условия те тренират.

И въпреки това са едни от най-добрите в света. Какво да говоря повече. Явно когато цялата ни държава се оправи, тогава ще се оправи и спорта. А през това време винаги ще се намерят хора като Батето, които ще си правят пари на гърба на нашите спортисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *