Българинът разбира от автомобили, финанси, футбол…

Българите винаги знаем и разбираме от всичко - като се почне от автомобили и се стигне до история. Широкоспектърен и широко скроен технически, а и не само. Разбира и от политика, финанси, футбол, всички видове спорт, еврофутбол и не на последно място от недвижими имоти. Доказателства много.

Най-бруталното доказателство за това са така наречените “Домашни брокери”. Това са брокери на недвижими имоти, които са решили, че могат да практикуват тази сложна професия и от дома, като страничен или допълнителен доход. Както се шегува мой добър приятел, който има агенция за недвижими имоти - това са брокери, които с една ръка бъркат манджата, а с другата говорят по телефона и предлагат имоти на хора, които не знаят каква е реално ситуацията.

Когато хората се обаждат на такива брокери искат да получат информация за имот, нищо опасно, опасното идва, когато човек реши да купи имот, който се предлага от домашния брокер. Сблъсква се с некомпетентност, която води до закупуване на имоти с тежест, тоест ипотекирани или заложени такива. А това си е страшно. Все пак имота не струва 5 лева, за да го прежалиш.

Съществува асоциация на фирмите за недвижими имоти и други сдружения, би трябвало, когато човек реши да си купи или продаде имот или просто да потърси консултация от специалист да прочете, дори и в Интернет, за да знае на кого да се довери. Излъгани бол. Незаконно продадени имоти - бол. Един имот продаден на 5 човека. Изобщо неща, които могат да докарат човек до инфаркт.

В българското Интернет пространство има доста сайтове, които предлагат на страниците си имоти. Моят скромен съвет е, когато купувате, продавате или търсите консултация, да направите справка за фирмата, да я посетите в офиса и, да отидете поне в още 3 фирми, за да направите сравнение на консултацията и ако се убедите, че някоя от фирмите заслужава вашето доверие, оттук натам да ползвате само нея, когато става въпрос за недвижимо имущество.

Искам да споделя в подкрепа на думите ми по-горе, че веднъж ходих на оглед на апартамент с брокер - жена, фирмата няма да кажа, който апартамент, според нея се намира на шести етаж от четири етажна кооперация. Е, как да имаш доверие на тази фирма, ако иска да ме води и по други огледи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *